×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Kötelező Covid-igazolvány az egészségügyben: várhatóan jövő héten kerül parlamentbe a tervezet

2021.09.28 - 19:55
Megosztás:
Kötelező Covid-igazolvány az egészségügyben: várhatóan jövő héten kerül parlamentbe a tervezet
A kormány várhatóan jövő héten fogadja el és továbbítja a parlamentnek azt a két törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi uniós digitális Covid-igazolvány kiváltását az egészségügyi dolgozók és a szociális szolgáltatások területén dolgozó alkalmazottak számára - közölte kedden a miniszterelnök.

Florin Cîţu az országos háromoldalú érdekegyeztető tanács ülésén beszélt erről Bogdan Hossu szakszervezeti vezetőnek arra a felvetésére reagálva, hogy a kormánynak vissza kellene vonnia ezt a két jogszabályt, mert 'ellentmondanak a jelenlegi törvényes előírásoknak és a nemzetközi egyezményeknek'.

Az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke elmondta: szerinte jelenlegi formájában a két tervezet éppen az oltás ügyének árt azáltal, hogy a munkatörvénykönyv előírásainak és a munkahelyi egészségvédelmi problémáknak a figyelembe vétele nélkül 'kényszeríti' az alkalmazottakat a vakcina beadatására. Hossu 'különösen súlyosnak' nevezte, hogy a kormány elképzelései szerint a munkaszerződés felbontásával járna a védettségi igazolvány kiváltásnak a megtagadása.

Florin Cîţu válaszul közölte: a kormány csupán az előterjesztője a két törvénytervezetnek, amelyeket a parlament az elfogadásuk előtt módosíthat, és a szakszervezetek beterjeszthetik a javaslataikat a szakbizottságoknak. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az idő is sürgeti a kormányt. 'Ha még hónapokig vitatkozunk róluk, értelmüket vesztik ezek a tervezetek, ezért sietünk velük' - jelentette ki a miniszterelnök.

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter kedden kijelentette: a jelenlegi járványhelyzetben szükségszerű kötelezővé tenni az egészségügyi dolgozók számára az uniós digitális COVID-igazolványt.

A tárcavezető emlékeztetett, hétfőn közvitára bocsátották azt a törvénytervezetet, amely kötelezővé teszi a magán és állami egészségügyi intézmények, a katasztrófavédelmi felügyelőségek és az orvosi laboratóriumok személyzete számára az uniós védettségi igazolványt. Az intézkedés a veszélyhelyzet idejére lenne érvényes, a tervezetet előbb jóvá kell hagynia a kormánynak, majd továbbküldik a parlamentbe.

A javaslat értelmében minden egészségügyi alkalmazottnak, aki még nem oltatta be magát, és nem esett át a koronavírusos megbetegedésen, teszteltetnie kell magát a saját költségén ahhoz, hogy dolgozhasson. Ha megtagadja a tesztelést, 30 napra felfüggesztik a munkaszerződését, majd ha továbbra sem tartja be a szabályt, megszüntetik a munkaviszonyát.

AGERPRES

Az uniós egészségügyi biztossal egyeztetett telefonon Cseke Attila ügyvivő miniszter
Telefonon egyeztetett csütörtökön Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter az uniós egészségügyi biztossal. Stella Kyriakides felajánlotta Romániának az Európai Bizottság segítségét.
Cîţu: benyújtjuk a parlamentbe a tervezetet, miszerint az oltatlan egészségügyi dolgozóknak saját költségükön kell teszteltetniük magukat
A csütörtöki nap folyamán beterjesztik a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy az oltatlan egészségügyi dolgozóknak kötelező módon rendszeresen teszteltetniük kell magukat saját költségükön - jelentette be az ügyvivő kormányfő.
Cîţu: a kormány 10 millió lejjel egészítette ki az egészségügyi tárca büdzséjét a DTPa elleni védőoltás beszerzésére
A kormány 10 millió lejjel egészítette ki az egészségügyi minisztérium költségvetését a diftéria-tetanusz-pertussis (DTPa) elleni vakcina beszerzésére - jelentette be csütörtökön Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök.
Cookie