×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Kötelező az állandó maszkviselés Szatmárnémetiben!

2020.10.28 - 15:21
Megosztás:
Kötelező az állandó maszkviselés Szatmárnémetiben!
Kültéren állandóan viselni kell a maszkot, a kulturális és vendéglátóipari egységek csak befogadóképességük 30%-ával működhetnek, és 23 órakor zárniuk kell — tombol a közösségi terjedés: egy hét alatt 1,32-ről 1,83-ra nőtt Szatmárnémeti fertőzöttségi szintje.

Szerda kora délutáni közleményében hivatalosította végül a megyei vészhelyzeti bizottság a már napok óta keringő „szóbeszédet” és sejtést: Szatmárnémeti fertőzöttségi rátája meghaladta az 1,5-ös küszöbértéket, elérve az 1,839 ezreléket. Emi azt jelenti, hogy a hatályos törvénykezések értelmében az úgynevezett sárga forgatókönyv lépett életbe már október 28-tól a megyeközpontban, amelynek egyik legfontosabb, mindenkit érintő előírása, hogy minden ötévesnél idősebb lakos számára kötelező az állandó kültéri maszkviselés; magyarán: amint kilép az ember a lakás ajtaján, ház kapuján, fel kell tennie az orrot-szájat eltakaró maszkot, és folyamatosan viselnie kell.

A vészhelyzeti bizottság döntése értelmében szintén kötelező lett az állandó maszkviselés Ákoson, ahol a fertőzöttségi ráta 1,637 ezrelékre, és Avasfelsőfaluban, ahol 1,514 ezrelékre emelkedett — a megye többi településének adatai nem ismeretesek, ugyanis a közegészségügyi igazgatóság az eddigiekkel ellentétben ezen a héten nem bocsátotta a sajtó (s általa a lakosság) rendelkezésére ezen információkat. Emiatt azt is csak valószínűsíteni lehet, hogy például Nagykárolyban — ahol a múlt heti összesítés adatai szerint 1,413 ezrelék volt a fertőzöttségi ráta, és hétfőtől ott is áttértek a sárga forgatókönyv szerinti, hibrid oktatásra — csökkent a betegek száma, és lassulhatott a közösségi terjedés.

Egyébként a vészhelyzeti bizottság szerdai közleményében hangsúlyozza: továbbra is érvényben van az állandó maszkviselési kötelezettség Borválaszút, Csomaköz, Érkávás, Kaplony, Kálmánd, Kányaháza, Mezőfény, Mezőterem, Szatmárpálfalva, Szokond és Vetés községekben.

Mint ahogy arról sem szabad megfeledkezni, hogy a 856/14.10.2020-as kormányhatározat értelmében azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta 1,5–3 ezrelék között mozog, a maszkviselési kötelezettség mellett bizonyos korlátozásokat is foganatosítani kell: a színházak, mozik, előadótermek, éttermek, kávézók csak befogadóképességük 30%-ával működhetnek, és legkésőbb 23 órakor be kell zárniuk.

Szatmár megye még zöld

Továbbra is kizöldell az erdélyi megyék közül Szatmár a maga 1,2 ezrelékes fertőzöttségi rátájával, viszont az esetszámokon alapuló, legbiztonságosabb megye „kategóriában” a harmadik helyre csúszott vissza Tulcea (1409) és Călăraşi (1529) mögé.

Október 28-án Szatmár megyében 1568 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, 54 esettel többet, mint amennyi az előző napi összesítésben szerepelt; a gyógyultak száma továbbra is 1081, az elhunytaké pedig változatlanul 30, míg a házi elkülönítésben lévők száma több mint százzal emelkedett az előző napi adatokhoz viszonyítva, elérve a 859-et. Emelkedett az elvégzett tesztek száma is, 34 021-re — ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 óra leforgása alatt 285 tesztet végeztek el, s ezek 19%-a lett pozitív.

A petei határátkelőnél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1365 utazó lépett az ország és a megye területére, közülük 54 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többieket pedig, mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek vagy felmutatták a negatív koronavírustesztet, s a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat. Ugyancsak az elmúlt 24 órában a csanálosi átkelőnél négy, míg a halmi átkelőnél egyetlenegy olyan személy sem jelentkezett belépésre, akinek házi elkülönítésbe kellett vonulnia.

Górcső alatt a vasútállomás és a vonatok

A koronavírus-járvány terjedésének lassítását célzó szabályok, s főként a maszkviselés betartását ellenőrizték a megyei rendőr-felügyelőség és a vasúti rendőrség munkatársai, górcső alá véve az állomásokat, peronokat, valamint természetesen a szerelvényeket. Úgy tűnik, a vonattal utazók valamivel fegyelmezettebbek, mint a távolsági buszok utasai, ugyanis az ellenőrzések nyomán csak hét szabálytalankodóra bukkantak, a kirótt bírságok összege pedig 1000 lej volt. Ugyanakkor a Román Vasúttársaság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében arra kéri az utazóközönséget, hogy egyrészt idejében vásárolják meg a jegyüket (túligénylés esetén ugyanis lehetőség van plusz vagonok üzembe állítására a zsúfoltság elkerülése érdekében); másrészt pedig arra kéri az inkázókat, bérlettel rendelkezőket, hogy amennyiben lehet, kerüljék a csúcsidőben induló, s épp ezért zsúfolt járatokat, válasszanak korábban/később induló szerelvényeket. A hatóság emlékeztet arra is: a védőmaszkot viselni kell az utazás teljes időtartama alatt és a vasútállomásokon, az épületekben és a kinti peronokon is.

Szabó Kinga Mária

Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Bode: a hamis Covid-igazolványok terjesztői és felhasználói is börtönbe fognak kerülni
Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis Covid-igazolványok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak - figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter.
Cookie