×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
24 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Koszorúzás az árvízi emlékműnél

2024.05.14 - 12:51
Megosztás:
Koszorúzás az árvízi emlékműnél
A szerző felvételei
Ötvennégy évvel ezelőtt "rontott rá" a Szamos Szatmárnémetire és a környező településekre, több mint félszázan haltak meg akkor a természeti csapásban. Rájuk, a sérültekre és az életeket mentőkre emlékeztek kedden az árvízi emlékműnél.

Az 1970. május 14-i árvízről elnevezett lakótelep központi terén van az az emlékmű, amelynél – már több mint húsz éve –, megemlékezést szerveznek azok tiszteletére, akik a katasztrófában életüket veszítették, megsérültek, vagy épp odaadásukkal javakat, életeket mentettek.

hirek/2024/05-majus/240514-m14kszrzs/koszoruzas-az-arvizi-emlekmunel-25.JPG
Örök boldogság számukra

Szokás szerint a himnusszal és a történelmi egyházak papjainak imáival kezdődött a meghitt esemény, ortodox, görögkatolikus, római katolikus és református papok kérték az áldozatok bűnbocsánatát. Kérték a Fennvalót az odaveszett hősök igazak közé sorolására, örök boldogságot és bőséges jutalmat számukra a mennyekben. A ma élők számára az volt a kérés, hogy mentesüljenek mindenféle természeti csapástól.

hirek/2024/05-majus/240514-m14kszrzs/koszoruzas-az-arvizi-emlekmunel-14.JPG
Nem ismétlődhet meg

Az emlékmű előtt Kereskényi Gábor polgármester arról beszélt, hogy a tragédia nyomán új szellem is született, az összefogás és a segítségnyújtás szelleme és egy máig ható figyelmeztetést: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy egy ilyen katasztrófa ne ismétlődhessen meg.

hirek/2024/05-majus/240514-m14kszrzs/koszoruzas-az-arvizi-emlekmunel-24.JPG
Az árvízi életmentő

Az emlékező és intő szavak után közintézmények, politikai pártok és magánszemélyek helyezték el koszorúikat az emlékmű oldalain. Fejet hajtott ott a Magyarországról érkezett Kaizer Ernő nyugalmazott vezérőrnagy is, aki annak idején a „’70-es víz” idején hősiesen mentette az emberéleteket és az anyagi értékeket és aki az emlékműnél a keddi megemlékezésen Medveczky Máriával közösen koszorúzott.

Princz Csaba
 

Dolgoznak végre a Szamos ártérben
„Az ártérben a sétányokat igazítjuk a fákhoz, nem a fákat a sétányokhoz.” — ígéri Kereskényi polgármester. A szatmárnémeti gyaloghíd-építés miatti több ízben is halasztották a ártéri munkakezdést. Kedden kiadta a polgármester a munkakezdési utasítást, év végére lesz kész az övezet-rendezés.
Madárdalos séta a Szamos partján
Egy szombat kora délelőtti sétán mutatja meg a Városi Természetért Hálózat, hogy miért jó az, ha vannak érintetlen zöld területek városi belterületen — nem mellesleg, már javasolták, hogy a Szamos-part városi védett területté legyen nyilvánítva.
Visszatöltötték a töltést
Véget ért a munka dandárja a szatmárnémeti gyalogoshídnál, nincs már nehézgép-forgalom az ártérbe, ezért visszaépítették a töltést.