×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Koronavírus: egy idős nő a 8. szatmári áldozat

2020.05.10 - 17:56
Megosztás:
Koronavírus: egy idős nő a 8. szatmári áldozat
Sajnos megint emelkedett eggyel azon szatmáriak száma, akiknek a halálában közrejátszott a koronavírus-fertőzés — a romániai járvány 941. áldozata lett az a 86 éves Szatmár megyei nő, akinél tesztelését követően április 25-én igazolódott be a koronavírus-fertőzés.

A végső stádiumú hasnyálmirigyrákban, máj- és veseelégtelenségben szenvedő páciens szervezete május 9-én, szombaton adta fel a harcot a Nagykárolyi Városi Kórházban.

A közegészségügyi igazgatóság közleménye értelmében Szatmár megyében május 10-én 54 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan (eggyel többet, mint az előző napon), a gyógyultak száma pedig 35-re emelkedett — ez elvileg azt is jelenthetné, hogy per pillanat effektív 11 személyt kezelnek, de mivel a hatósági közlemény semmilyen konkrétumot nem pontosít a fertőzöttek/gyógyultak nyilvántartásával kapcsolatban, ilyen hazardírozó kijelentésekbe-számításokba nem bocsátkozunk.

Az elvégzett tesztek száma elérte a 2755-öt, a tesztelt személyeké pedig a 2686-ot; intézményes karanténban 261-en, míg házi elkülönítésben 203-an vannak, s az érintettek valamennyien betartották a szabályokat. A 2-es számú katonai rendeletben felsorolt okmányok, nyilatkozatok hiánya, illetve az ellenőrző szervek meglátása szerint ezek nem megfelelő kitöltése miatt 34 szatmárit bírságoltak meg, összesen 11 200 lej értékben.

A petei határátkelőnél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 395 személy lépett be az ország és a megye területére, a 45 ingázó mellett 350 kamionsofőr, akik közül kettőt a lakhelye szerinti megye karanténközpontjába, hatot házi elkülönítésbe kísértek, a többi sofőrt pedig (akárcsak az ingázókat) a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet. A csanálosi átkelőnél 4 személy jelentkezett belépésre, s mivel nem mutatták a koronavírus-fertőzés tüneteit, beengedték őket az országba, kettőjüket a lakóhelye szerinti intézményes karanténközpontba kísérték, kettőjük pedig házi elkülönítésbe vonult.

Nem ártalmas se a mamára, se a babára
A Román Szülészek és Nőgyógyászok Társasága (SOGR) a nemzetközi tudományos tényekre alapozva már az oltási kampány eleje óta javasolja a kismamáknak a COVID-19 elleni oltást, most az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette: biztonsággal alkalmazható.
Arafat: ha nagyon nagy lesz a fertőzöttek száma, komolyabb nyomás nehezedhet a kórházakra
A SARS-CoV-2-fertőzések száma egyre nagyobb, és az esetszám növekedésének felgyorsulásával komolyabb nyomás nehezedhet majd az egészségügyi rendszerre — jelentette ki csütörtökön Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője.
Emésztőszervi panaszok is jelezhetik
A napokban jelentősen megnőtt a gyermekek körében a COVID-19-betegek száma, az esetek súlyossága miatt egyelőre nem kell aggódni.
Cookie