×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-11 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Koronamonitor: lassul a járvány terjedése

2020.05.09 - 08:51
Megosztás:
Koronamonitor: lassul a járvány terjedése
Csökkenőben a koronavírus-járvány terjedési sebessége. Az aktív fertőzöttek száma április 29. óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a halálozási arány régiónkban 7 százalék.

Új elemekkel bővült az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által közölt adatokon alapuló koronamonitor, az Erdélystat interaktív vizualizációs térképe. A legtöbb mutató szerint a fertőzés terjedési sebessége lassulóban van, az igazolt aktív fertőzöttek száma április 29-én tetőzött (7734 személy), azóta csökkenő tendencia figyelhető meg. Ennek magyarázata, hogy az aktív esetek napi változása az elmúlt hét napban többször is negatív értékű volt, amikor a meggyógyultak száma meghaladta az új fertőzöttekét.

Szintén a járvány terjedési sebességének csökkenését jelzi a folyamatosan növekvő duplázódási idő, ami azt mutatja, hogy hány nap alatt kétszereződik meg a fertőzöttek száma. Ez jelenleg mind országos, mind pedig Erdély szintjén 22 napra nőtt, miközben például április 20-án Romániában 14, Erdélyben pedig 12 nap volt.

A halálesetek számában még nem látszik a csökkenő tendencia, átlagban napi 25–26 személy veszíti életét a koronavírus okozta megbetegedés következtében. Az eseti elhalálozási arány (az igazolt fertőzöttek, illetve az elhunytak számának hányadosa) országos szinten 6%, az erdélyi régióban 7%.

Regionális összehasonlításban az egymillió főre jutó halálesetek szerint Románia a 20. ország Európa 45 állama közül. Az aktuális adatok szerint az országban 45 haláleset jut egymillió főre, a nagyobb európai országok közül Spanyolországban (553), Olaszországban (491), az Egyesült Királyságban (443) és Franciaországban (395) magas ez a mutató a worldometers.info összesítése szerint.

Románián belül a százezer lakosra jutó bizonyított fertőzöttek száma alapján Moldva a leginkább érintett régió (142 fertőzött/százezer lakos), Erdélyben és a fővárosi régióban ez az érték 75, és a havasalföldi terület (26) a legkevésbé érintett. Erdélyen belül a dél-erdélyi régió a leginkább érintett (elsősorban Hunyad megye, de Brassó és Szeben is átlagon felüli), ezt követi a Bánság (Arad 150 esettel/százezer lakosra vetítve a második legfertőzöttebb megye az országban Suceava után). A legjobb relatív mutatói Észak-Erdélynek és Székelyföldnek vannak. A magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kovászna és Maros a leginkább érintett (mintegy 100 fertőzött/százezer lakos), ezt követi Bihar (85), Kolozs (63), Szilágy (21), Szatmár (16), illetve Hargita, ahol csupán 7 igazolt eset jut százezer lakosra.

958 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, közülük 551 gyerek
Közel hatezer személyt kezelnek kórházban Covid-19 okozta megbetegedés miatt – jelentette vasárnap a romániai Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Megérkeztek az iskoláknak szánt nyáltesztek
A tanfelügyelőségi raktárakba érkezett 10.540.000 Covid-gyorsteszt - közölte vasárnap Sorin Ion tanügyi államtitkár.
Rafila: 25 - 28 ezer fertőzött naponta
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta vasárnap a Prima TV műsorában, hogy jövő héten a Covid-fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret naponta.
Cookie