×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Koronamonitor: lassul a járvány terjedése

2020.05.09 - 08:51
Megosztás:
Koronamonitor: lassul a járvány terjedése
Csökkenőben a koronavírus-járvány terjedési sebessége. Az aktív fertőzöttek száma április 29. óta folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, a halálozási arány régiónkban 7 százalék.

Új elemekkel bővült az Egészségügyi Minisztérium, az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) és a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) által közölt adatokon alapuló koronamonitor, az Erdélystat interaktív vizualizációs térképe. A legtöbb mutató szerint a fertőzés terjedési sebessége lassulóban van, az igazolt aktív fertőzöttek száma április 29-én tetőzött (7734 személy), azóta csökkenő tendencia figyelhető meg. Ennek magyarázata, hogy az aktív esetek napi változása az elmúlt hét napban többször is negatív értékű volt, amikor a meggyógyultak száma meghaladta az új fertőzöttekét.

Szintén a járvány terjedési sebességének csökkenését jelzi a folyamatosan növekvő duplázódási idő, ami azt mutatja, hogy hány nap alatt kétszereződik meg a fertőzöttek száma. Ez jelenleg mind országos, mind pedig Erdély szintjén 22 napra nőtt, miközben például április 20-án Romániában 14, Erdélyben pedig 12 nap volt.

A halálesetek számában még nem látszik a csökkenő tendencia, átlagban napi 25–26 személy veszíti életét a koronavírus okozta megbetegedés következtében. Az eseti elhalálozási arány (az igazolt fertőzöttek, illetve az elhunytak számának hányadosa) országos szinten 6%, az erdélyi régióban 7%.

Regionális összehasonlításban az egymillió főre jutó halálesetek szerint Románia a 20. ország Európa 45 állama közül. Az aktuális adatok szerint az országban 45 haláleset jut egymillió főre, a nagyobb európai országok közül Spanyolországban (553), Olaszországban (491), az Egyesült Királyságban (443) és Franciaországban (395) magas ez a mutató a worldometers.info összesítése szerint.

Románián belül a százezer lakosra jutó bizonyított fertőzöttek száma alapján Moldva a leginkább érintett régió (142 fertőzött/százezer lakos), Erdélyben és a fővárosi régióban ez az érték 75, és a havasalföldi terület (26) a legkevésbé érintett. Erdélyen belül a dél-erdélyi régió a leginkább érintett (elsősorban Hunyad megye, de Brassó és Szeben is átlagon felüli), ezt követi a Bánság (Arad 150 esettel/százezer lakosra vetítve a második legfertőzöttebb megye az országban Suceava után). A legjobb relatív mutatói Észak-Erdélynek és Székelyföldnek vannak. A magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kovászna és Maros a leginkább érintett (mintegy 100 fertőzött/százezer lakos), ezt követi Bihar (85), Kolozs (63), Szilágy (21), Szatmár (16), illetve Hargita, ahol csupán 7 igazolt eset jut százezer lakosra.

Egészségügyi minisztérium: 1939 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 1939 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 17 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 221-en újrafertőződött betegek - közölte vasárnap az egészségügyi minisztérium.
Egészségügyi minisztérium: 3100 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt 24 órában
A legutóbbi tájékoztatás óta 3100 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, több mint 27 ezer teszt eredményének feldolgozása nyomán; 383-an újrafertőződött betegek — közölte szombaton az egészségügyi minisztérium.
4837 új koronavírusos fertőzést igazoltak
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) szombati közlése szerint az utóbbi 24 órában 4837 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel, és 82 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. A halálesetek közül hat korábban következett be.
Cookie