×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Környezetvédelmi minisztérium: vulkánihamu-felhő vonul át vasárnaptól Románia felett

2021.09.26 - 17:39
Megosztás:
Környezetvédelmi minisztérium: vulkánihamu-felhő vonul át vasárnaptól Románia felett
Vasárnaptól keddig vonul át Románia fölött a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán kitörése nyomán felszálló hamufelhő - közölte a környezetvédelmi minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint az eddigi mérések azt mutatják, hogy nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja.

Az Országos Meteorológiai Szolgálathoz (ANM) az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatától beérkezett információk szerint az elmúlt napokban Európa déli és nyugati részén a kén-dioxid koncentrációja a teljes légoszlopban (a talajtól 10.000 méteres magasságig) magas értékeket mutatott. A becsült terjedési útvonal szerint a hamufelhő vasárnap megközelíti Románia nyugati részét, majd hétfőn továbbterjed - áll a környezetvédelmi minisztérium tájékoztatásában.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a www.calitateaer.ro oldalon a környezetvédelmi ügynökség levegőminőséget monitorozó mérőhálózata révén nyomon követhető többek között a levegő kén-dioxid-, szállópor- vagy NOx-koncentrációjának alakulása is. Az eddigi mérések alapján nem nőtt a légszennyező részecskék koncentrációja - mutatnak rá. AGERPRES

ANM: változékony időjárásra lehet számítani október végéig
Az elkövetkező két hetes időszakban (október 18-a és 31-e között) nagy mértékű hőmérséklet-ingadozásra kell számítani: 22 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletektől fagypont alatti éjszakai minimumokig - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfői előrejelzéséből.
ANM: az ilyenkor megszokottnál hűvösebb lesz a következő két hétben
Országszerte hűvösebb lesz az idő a következő két hétben, mint ilyenkor általában, a napokban csapadék is várható - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) október 11-e és 24-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Nagyon hideg lesz a hétvégén az ország nagy részében
Különösen hideg időre számíthatunk a következő három napban, a sokéves átlagnál jóval alacsonyabb hőmérsékleti értékek várhatók az ország szinte egész területén - figyelmeztetnek a meteorológusok.
Cookie