×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Konzultatív szaktestülettől kéri a kormányfőt ért plágiumvád kivizsgálását az egyik ellenzéki képviselő

2022.01.21 - 13:18
Megosztás:
Konzultatív szaktestülettől kéri a kormányfőt ért plágiumvád kivizsgálását az egyik ellenzéki képviselő
A hatályos oktatási törvény alapján alakult romániai konzultatív szaktestülettől, az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácstól (CNATDCU) kérte a Nicolae Ciuca miniszterelnököt ért plágiumvád kivizsgálását Mihai Politeanu, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője - közölte pénteken internetes kiadásában az Adevarul című lap.

A kormányfőt Emilia Sercan oknyomozó újságíró a PressOne.ro portálon kedden közölt, részletesen dokumentált írásában vádolta meg azzal, hogy 2003-ban a Nemzetvédelmi Egyetemhez (UNAP) leadott, 138 oldalas hadtudományi doktori disszertációjának legalább 42 oldalán plagizált.

A plágiumvádra reagálva Ciuca azt állította, hogy doktorátusa saját tudományos kutatásának eredménye, amely megfelel az akkori törvényes elvárásoknak. A kormányfő felkérte az UNAP etikai bizottságát doktori disszertációja megvizsgálására, nem sokkal később az egyetem közleményben megerősítette, hogy megkezdi a vizsgálatot.

Sercan Facebook-bejegyzésében "porhintésnek" minősítette a kormányfő gesztusát, és azt állította, hogy a hatályos román törvények szerint a CNATDCU az egyedüli illetékes szaktestület, amely állást foglalhat tudományos munka eredetiségét illetően, és adott esetben kezdeményezheti érdemtelenül szerzett tudományos cím visszavonását. Úgy értékelte: nem állja meg helyét az a védekezés sem, hogy a kormányfő betartotta a 2003-ban hatályos előírásokat, hiszen akkor is elvárás volt a doktori disszertáció eredetisége, és ez a kifogás Victor Ponta volt miniszterelnök esetében sem működött. Pontát 2016-ban fosztotta meg az akkori oktatási miniszter a doktori címétől, miután a CNATDCU visszavonhatatlanul plágiumnak minősítette a doktori disszertációját.

Az USR parlamenti képviselője Emilia Sercannak a PressOne portálon közölt írását jelölte meg bizonyító anyagként a CNATDCU-hoz benyújtott hivatalos megkeresésében. Az Adevarul hozzátette: a konzultatív szaktestület saját kezdeményezésre nem indíthat vizsgálatot.

MTI

Románia összesen 51 millió lejt költött el az ukrajnai orosz agresszió kezdetétől
Románia összesen 51 millió lejt költött el az ukrajnai orosz agresszió kezdetétől - közölte a szombati kormányülést követően a miniszterelnök. Nicolae Ciucă rámutatott, jövő héten az illetékes brüsszeli hatóságok elé terjesztik a kiadásokat összesítő dokumentumokat, és elkezdődhet a költségek megtérítése.
Bejutott Romániába a sireti román-ukrán határátkelőnél rekedt 18 román állampolgár
Bejutott Romániába a sireti román-ukrán határátkelőnél belépésre várakozó 18 román állampolgár — tájékoztatott a Facebook-oldalán szombat hajnalban Nicolae Ciucă miniszterelnök.
Ciucă: a maszkviselésről szóló alkotmánybírósági határozat indoklásának közzétételéig a törvényes előírások hatályban maradnak
Nicolae Ciucă kijelentette, "végrehajtják' az alkotmánybíróság döntését, mely szerint alkotmányellenes a maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelezővé tevő 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet.
Cookie