×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-5 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Könnyítés a határon átingázóknak

2020.07.27 - 18:54
Megosztás:
Könnyítés a határon átingázóknak
Átingázói igazolványt és külön átkelősávot kapnának azon Romániában élő, de az ország határain kívül dolgozók, akik naponta vagy hetente hazajönnek, januártól pedig állandósulna a tíz ideiglenes átkelő.

A román-magyar határ menti megyékben, így Szatmárban is, több tízezer azoknak a száma, akik az egyik országban laknak, de a másikban dolgoznak vagy ott ingatlannal rendelkeznek, s bár voltak olyan időszakok, amikor a határátkelés ténylegesen csak perceket vett igénybe, mostanság nem olyan idők járnak. Egyrészt mert a nyári hónapokban (akárcsak ünnepek táján) alapból megsokszorozódik az útra indulók száma, másrészt a jelenlegi járványhelyzet miatti szigorítások, ellenőrzések tovább lassítják az átkelési procedúrát és az átingázók számára reggelente gyomorgörcsös stressz, hogy beérjenek idejében a munkahelyükre, este pedig idegtépő várakozás, hogy végre hazaérhessenek, vagy hogy határzár esetén egyáltalán átléphessenek egyik országból a másikba.

Nos, az átingázók életét könnyíti majd meg az RMDSZ azon törvénytervezete, amelyet tegnap elfogadott a szenátus plénuma s amelynek értelmében azok a személyek, akik Romániában élnek, de az ország határain kívül, (például Magyarországon) dolgoznak és naponta vagy legalább hetente hazajönnek, átingázói igazolványt kapnának — az igazolványt az átingázó személy családtagjai is igényelhetik, érvényessége pedig a munkaszerződés időtartamára, de öt évnél nem hosszabb periódusra szól. A tervezet azt is előírja, hogy azokon az átkelőpontokon, ahol az infrastruktúra megengedi, külön átkelősávokat alakítsanak ki/biztosítsanak az átingázók és családtagjaik számára, jelentősen megkönnyítve ezzel számukra az átkelést. Mindezek mellett — de a fentiekkel szoros összefüggésben — a tervezetben az is szerepel, hogy a román-magyar határszakasz tíz ideiglenes átkelőpontját 2021. január 1-jétől állandósítsák, azaz 24 órás üzemmódba helyezzék. Szatmár megyében a Horea–Ömböly, Szárazberek – Garbolc és Nagypeleske–Zajta közötti, egyébként csak szombatonként működő, de a járványhelyzet miatt már hónapok óta „zárva” tartó átkelőpontok csökkentenék a Pete–Csengersima határátkelő zsúfoltságát.

A törvénytervezetre a képviselőháznak is rá kell bólintania s azt követően Klaus Iohannis államfőnek kihirdetnie.

 

Szabó Kinga Mária

 

 

A hősökre és áldozatokra emlékezni kötelesség
Szombaton a római katolikus templomban tartott szentmisével, majd a helyi kultúrotthon falán elhelyezett emléktáblánál koszorúzással emlékeztek meg az 1945. január 9-én elhurcolt csanálosi sváb deportáltakról. Jelen volt Czier Mária, az egyetlen még élő deportált.
Ostrom alatt a petei vám, de nem csak
Csúcsforgalom a köbön, többórás várakozás, dudálás-tiltakozás, kommandósok és forgalomirányító rendőrök — kétnapos ostrom alatt volt a petei határátkelő, de a csanálosinál sem volt jobb a helyzet.
A svábok deportálására emlékeznek Csanáloson
1990-től emlékeznek meg januárban a szatmári svábok deportálásáról. A járványhelyzethez igazodva szombaton 11 órától a csanálosi római katolikus templomban tartanak szűk körű megemlékezést.
Cookie