×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Vidék

Könnyen áttévedhetünk Ukrajnába

2021.10.14 - 13:00
Megosztás:
Könnyen áttévedhetünk Ukrajnába
Fotó: Salvamont
Az Avas-hegység egész vonulatán, Nagytarnától kezdődően a Huta-hágóig végigvezet az román-ukrán zöldhatár — ha arra kirándulunk, pár dologra kiemelten figyelnünk kell, int a hegyimentő-szolgálat.

Mint arról korábban már beszámoltunk, szombaton kora este két, gyakorló edzésen lévő motoros tévedt el Turcfürdő és Nagytarna övezetében, akiket végül a román-ukrán zöldhatártól alig 50 méterre találtak meg a határrendészet, a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a Szatmár Megyei Salvamont Hegyimentő Szolgálat keresőcsapatai.

Az eset kapcsán a megyei hegyimentő-közszolgálatot irányító Alex Costin több, az érintett területtel (országhatárral) kapcsolatos dologra is felhívja a túrázók, kirándulók, gombászók figyelmét — annál is inkább, mivel a román-ukrán határvonal ezen szakaszán is igencsak aktív a cigarettacsempészés, és az erdőkben, sziklák között járőröző határrendészek számára első pillantásra nem (mint ahogy nem is lehet) egyértelmű, hogy a távolban mozgó, hátizsákos emberkék túrázók vagy cigihordárok. Ráadásul mint köztudott, a csempészek fantáziája határtalan, s pár évvel korábban a máramarosi részen már volt rá példa, hogy kirándulócsoportnak álcázták magukat (végül azonban lebuktak túl nagy és túlságosan degeszre tömött hátizsákjaik miatt).

Nos, a saját biztonságuk érdekében Costin azt ajánlja minden kirándulónak, túrázónak, sportolónak és gomba- vagy erdeigyümölcs-gyűjtőnek, hogy indulás előtt informálódjanak a kiszemelt útvonalról, övezetről vagy a határrendészetnél, vagy a Salvamont országos diszpécserszolgálatánál. „Hegyvidéken az országhatár vonala általában követi a természeti domborulatokat (csúcs, szikla vagy éppen völgy), s bizonyos távolságokban elhelyezett betonoszlopok jelzik, hol ér véget az ország területe — ezeket azonban nem mindig könnyű észrevenni a magasabban lévő, nehezebben megközelíthető helyeken, főleg a sűrű növényzet miatt, s az ilyen helyeken a határvonal karbantartása, jól láthatóvá tétele szinte lehetetlennel felérő vállalkozás, mert itt a természet az úr. Épp ezért az ukrán fél a csúcsoktól jóval lentebbre helyezte el a határkerítést, vagyis a tényleges országhatár alá — ami egyben azt is jelenti, hogy amikor a túrázó, kiránduló megpillantja a kerítést, már alaposan bent jár az ukrán területen, vagyis átkelt a zöldhatáron, és már az ukrán törvények vonatkoznak rá. Konkrétan ez a helyzet az Avas-hegység egész vonulatán, Nagytarnától kezdődően egészen a Huta-hágóig” — fogalmaz. Hozzáteszi azt is: az ezen a vonalon haladó turistaösvény rendbetétele valószínűleg jövő évben kezdődik majd el, épp az országhatárral kapcsolatos problémák miatt.

Costin ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a zöldhatár övezetében a sziklák, mély völgyek, vízmosások okán nagyon gyenge, de a legtöbb esetben egyáltalán nincs is GSM-jel, ami azt is jelenti, hogy a bajbajutottak csak nagy nehézségek árán tudnak (ha tudnak) mobiltelefonon keresztül kommunikálni, segítséget kérni.

Szabó Kinga Mária

 

A Salvamont több mint 650 bajbajutott személyen segített augusztusban; hat ember a hegyekben lelte halálát
Augusztusban 650 bajbajutott emberen segítettek a hegyimentők - tájékoztatott a romániai Salvamont.
Otthon van az a turista, akit szombat estétől keresnek a Prahova megyei hegyimentők
Otthon van az a 36 éves túrázó, akit szombat estétől keresnek a hegyimentők, miután az egységes segélyhívószámon bejelentette, hogy eltévedt a Bucsecs-hegységben.
Prahova megye: még mindig keresik a Bucsecs-hegységben eltévedt turistát
Újrakezdték hétfő reggel a Prahova megyei hegyimentők annak a turistának a keresését, aki szombat este tévedt el a Piatra Arsă menedékház - Poiana Stânii útvonalon.
Cookie