×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Kongóiak hamis papírokkal, tunéziaiak csak úgy, papírok nélkül

2021.09.28 - 19:59
Megosztás:
Kongóiak hamis papírokkal, tunéziaiak csak úgy, papírok nélkül
Fotó: Román Határrendészet
Okmánnyal vagy épp iratok nélkül, határátkelőhelyen vagy a zöldhatáron, kongóiak és tunéziaiak egyaránt Franciaországba szerettek volna eljutni.

Hétfőn 11 óra 30 perc körül a petei határátkelőnél akart kilépni az országból az a román rendszámú személygépkocsi, amelynek két női utasa a francia hatóságok által kibocsátott okmányt, férfi utasa pedig kongói útlevelet és portugáliai tartózkodási engedélyt mutatott be ellenőrzéskor — az okmányokbeli fényképek és a hölgyek között azonban nem volt teljes az azonosság, ezért bekísérték őket a határrendészet székhelyére.

Ott gyorsan kiderült, hogy a francia okmányok eredetiek ugyan, de nem a két nőé (eredeti tulajdonosaik már jelezték is ellopásukat), de kiderült az is, hogy a portugáliai tartózkodási engedély hamisítvány.

A nyomozás második felvonásaként alig fél órával később a zöldhatártól 150 méterre két férfit és egy nőt vettek észre a határrendészek, akik igazoltatáskor szintén francia okmányokat mutattak be — aztán kiderült, hogy a két személy esetében az okmányok szintén nem az azokat bemutatókhoz tartoztak, viszont harmadik társuk francia útlevele eredeti, és valóban az övé is volt. És természetesen a két csoport kapcsolatban is állt egymással: elmondásuk szerint öten a Kongói Demokratikus Köztársaság állampolgárai, s hatodik társuk francia állampolgár ugyan, de Kongóban született — ő egyébként azt nyilatkozta, saját személyazonossági okmányát azért adta oda az egyik kongóinak, hogy az kiléphessen vele Románia területéről — és mindannyian Franciaországba akartak eljutni.

A petei határrendészek jóformán még be sem fejezték az ügy eljárási procedúráját, amikor 22 óra körül a Szatmárnémetiben járőröző kollégáik három, afro-ázsiai származású, 27 és 31 év közötti férfit akartak igazoltatni az utcán — azok azonban semmilyen személyazonosítási okmánnyal nem rendelkeztek, viszont azt állították, tunéziai állampolgárok. Mint a későbbi ellenőrzések során kiderült, ez valóban így is volt, s akárcsak a kongóiak, ők is Franciaországba szerettek volna eljutni. SZFÚ

 

Határrendészet: mintegy 89 ezren lépték át az országhatárt az elmúlt 24 órában
Mintegy 89.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 33.000 gépkocsival (ezek közül 15.000 teherszállító járművel) - tájékoztatott szerdán az országos határrendészet (IGPF).
Csomagok közé bújva próbált bejutni Romániába
Kedden 16 órakor jelentkezett Peténél az országba való belépési szándékkal a 20 éves C. B. Suceava megyei lakos, aki egy Romániában forgalomba íratott személygépjárművet vezetett.
Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Cookie