×
2020. 06 06.
Szombat
Norbert, Cintia
16 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Komoly gond a csapadékhiány

2020.05.21 - 16:04
Megosztás :
 • Komoly gond a csapadékhiány
  Száraz volt a tél, száraz és meleg a tavasz, ami nem kedvez a mezőgazdaságnak. Löchli Mihály, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás vezetője az ágazat gondjairól nyilatkozott lapunknak.

  A májusi eső aranyat ér, most azonban nagyon hiányzik a szántóföldeknek — fogalmazott Löchli Mihály, a csomaközi Schamagosch mezőgazdasági társulás vezetője. Az utóbbi napokban volt ugyan csapadék, de az kevés volt ahhoz, hogy eljusson a növények gyökereihez.

  A téli nagy szárazság miatt az országban 1,2 millió hektár búzavetés ment tönkre, 300–400 ezer hektár búzavetést szántottak fel, mert olyan nagy mértékben károsult, hogy azt a területet tavasszal újra kellett vetni. Nálunk szerencsére télen is volt egy kis nedvesség, tavasszal is jött egy-egy kis eső, az ország déli részéhez képest nincs okunk panaszra, de például az elmúlt év májusában négyzetméterenként 118 liter csapadék volt, most pedig eddig 23 liter esett — magyarázta Löchli.

  A csomaközi társulásnak 360 hektár területe van bevetve búzával, napraforgóval 300 hektár, kukoricával 250 hektár, krumplit pedig tíz hektáron termeszt, de van még vetve tritikálé, rozs és 80 hektár lucerna. A krumplinak nagyon kellene az eső. A csomaközi homokos fekete föld kiváló a krumplitermesztésre, valamikor száz hektár kertészet működött Csomaközön és Szaniszlón. Amíg felvásárolták a cukorrépát, a csomaközi földeken nagyon jó minőségű és mennyiségű cukorrépa termett, de miután bezárták a cukorgyárakat, abba kellett hagyni ennek a nagyon jól fizető kultúrának a termesztését.

  A társulásvezető elmondta, hogy a szárazság miatt ebben az évben korábban kezdődik el a búza aratása, megtörténhet, hogy már június 25. előtt megérik a búza. A tél folyamán egyébként hatvan bani volt egy kiló búza ára, s miután elkezdődött a járvány, felvásárolták majdnem a teljes készletet, most pedig 85–90 banit is megadnak egy kiló búzáért, de a kisebb gazdáknak kiürültek a raktáraik. A kukorica kilónkénti ára 75–80 bani.

  A társulás arra törekszik, hogy a megtermesztett takarmányok nagy részét a saját állataival etesse fel. Jelenleg van 130 fejőstehene és 130 növendéke. A tejet literenként 1,35 lejért veszi át a Primalact, amelynek naponta átlagosan 1500 liter tejet adnak át. A növendékeknél az üszőket megtartják továbbszaporításra, míg a bikákat 200–250 kilósan értékesítik, élősúlyban kilónként kilenc lejért. A reformteheneket kilónként 6 lejes áron vásárolják fel.

  A társulásnak van ötvenkét alkalmazottja, de krumpliszedéskor vagy más idénymunkánál alkalmaznak napszámosokat is; egy napszám száz lej — tette hozzá Löchli Mihály.

  Elek György

  Cookie