×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Nagykároly

Komoly fűtési megszorítások lesznek Nagykárolyban

2022.09.22 - 16:30
Megosztás:
Komoly fűtési megszorítások lesznek Nagykárolyban
Előzetes számítások szerint a színház és a kastély fűtése havi közel 100 000 lejbe kerül majd (Fotó: Adi Stefanut)
Kastély és színházbeli rendezvények átcsoportosítása, a városházi irodák (de nem csak) tevékenységének átcsoportosítása és a kihasználatlan helyiségek bezárása, részlegesen működő közvilágítás — a példátlanul magas energiaköltségek megtakarításokra kényszerítik a nagykárolyi önkormányzatot is, annál is inkább, mert ebben az évben úgy tűnik, a fűtési időszak korábban kezdődik majd el.


A nagykárolyi önkormányzat vezetői különféle drasztikus intézkedések bevezetésére készülnek az energiafogyasztás csökkentése érdekében. 

„Annak ellenére, hogy meglehetősen hideg van, sem a polgármesteri hivatal épületében, sem pedig az alárendelt közintézmények nem kapcsolták még be a fűtést. Csak akkor indítjuk be a fűtést, ha a hőmérséklet még jobban lecsökken. A fogyasztás csökkentése és hatékonyabbá tétele érdekében több lehetőséget is végiggondoltunk. Figyelembe vettük az irodák átcsoportosításának és a kihasználatlanul maradó helyiségek bezárásának lehetőségét, úgy a polgármesteri hivatal, mint az alárendelt intézmények tekintetében” – jelentette ki Kovács Jenő Nagykároly polgármestere. 

Rendezvények átcsoportosítása

A kastélyban és a színházban a rezsiköltségek csökkentése érdekében is átcsoportosítva szervezik majd a rendezvényeket is.
„Azt kértem a kastélyban dolgozóktól, valamint a színházban tevékenykedő munkatársaktól, hogy csoportosítsák a kulturális rendezvényeket és ahogy lehet, spóroljanak a fűtéssel. Csak azért, hogy a kastélyban és a színházban állandóan meleg legyen a hőmérséklet, az előzetes számításaink szerint havonta mintegy 100 ezer lejt kellene fizetnünk. Sajnos ezeket az összegeket, a helyi költségvetés keretéből nem tudjuk fizetni” – mondta a polgármester. 

Az iskola/óvoda igazgatója dönt a fűtés bekapcsolásáról

Az oktatási intézmények szintjén az a döntés született, hogy az adott tanintézmény igazgatója dönti el, hogy mikor kapcsolják be a fűtést. 
„Az oktatási intézményekben az igazgatók döntenek majd a fűtésről. Csak arra kértem őket, hogy ésszerű, felelősségteljes döntést hozzanak, mintha a saját otthonukról lenne szó. Komoly okunk volt ennek a döntésnek a meghozatalára is, hiszen a nagykárolyi oktatási intézmények, az előző fűtési szezon végén, az utolsó hónapra vonatkozóan összesen egymillió lejt tettek ki. Ebből mindenki következtethet arra, mennyibe fog kerülni a fűtésük idén” – tette hozzá Kovács Jenő.

Részleges éjszakai közvilágítás 

Szintén az energiafogyasztás csökkentése érdekében a nagykárolyi önkormányzat az új közvilágítási rendszer megfelelő működtetésére is hangsúlyt fektet majd. A városi közvilágítási rendszert egy európai forrásokból megvalósuló projekt révén újítanak és bővítenek, korszerű lámpatestekkel és zöld energiaforrások felhasználásával működtetnek. 
Az a forgatókönyv is kidolgozás alatt áll, hogy a közvilágítási rendszert nem teljes egészében, hanem részlegesen működtessék, az optimális éjszakai láthatóság érdekében. „Az idei tél nemcsak az önkormányzatok, hanem az üzleti szféra, valamint a lakosok számára is nagyon nehéz lesz. Megtakarítások nélkül nem tudom, hogyan fogunk tudni megbirkózni ezzel a példátlan áremelkedéssel” – zárta mondandóját, Kovács Jenő polgármester.

Hírszerkesztő

Cookie