×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Költözne a kaplonyi községháza

2022.05.04 - 13:00
Megosztás:
Költözne a kaplonyi községháza
Új székhelyre költözne a kaplonyi községháza (Fotó: A szerző felvétele)
A helyi közigazgatás távlati tervei között szerepel a kaplonyi polgármesteri hivatal székhelyének áthelyezése. Az új épület a többi közhasznú ingatlan szomszédságában kapna helyet.

A jelenlegi, felújításra megérett községháza helyett a távlati tervek szerint az iskolával szembeni ingatlant használná székhelyként Kaplony Község Polgármesteri Hivatala. Ott több a hely, jobban elférnének a hivatali irodák, ugyanakkor a többi közintézmény is közelebb lenne, hiszen az oktatást és egészségügyet kiszolgáló épületek is egy karnyújtásnyira vannak. „Az övezeti rendezési terv (PUZ) elkészítése van épp folyamatban, majd az épület tatarozása és kibővítése következne. A most használt ingatlanról sem feledkeznénk meg, a későbbiekben is valamilyen közhasznú funkciót fog betölteni” — vázolta a terveket lapunk kérdésére Megyeri Tamás Róbert polgármester. Az elképzelések szerint az ingatlan hőszigetelését is megoldanák, illetve amennyiben lehetőség van rá, a hatékonyabb energiafelhasználás jegyében fotovoltaikus paneleket szerelnének a tetejére.

A településvezető arról is mesélt, hogy a mostani községháza melletti kultúrházat kinőtte a faluközösség, ezért kormánysegítséggel kibővítik azt. Mintegy másfélszer nagyobb lesz majd az ingatlan a mostani önmagához képest, közel hétszáz négyzetméter alapterülettel fog rendelkezni. „A vonatkozó szabályozás értelmében a helyi tanácsnak az építkezés idejére át kell adnia a kultúrotthon épületét az Országos Beruházási Társaságnak (CNI), majd a felújítást követően teljes pompájában fogja azt visszakapni” — részletezte Megyeri. Nagyobb befogadóképességű rendezvénytermet álmodott meg a tervező, a terveket már át is adta a hivatal képviselőinek. Emellett természetesen a hatályos törvények által megszabott összes kiszolgálóegység helyet kap majd az épületben, lesz több hűtőház a konyha mellett, modern vizesblokk, színpad, iroda- és raktárhelyiség, és minden, ami egy ilyen funkciót betöltő épületnek szükségeltetik.

A közbiztonság tekintetében is fejleszt a kaplonyi tanács. A legutóbbi ülésükön a tanácsosok eldöntötték, hogy ettől a hónaptól módosul a korábban megszokott éjjeliőr-szolgálat. „A helyi biztonsági szolgálat és a tanács képviselői egyeztettek a legoptimálisabb megoldásról, és elhatározták, hogy az éjjeliőrök a kultúrotthon számukra kialakított helyiségében figyelik a kamerarendszert, illetve az edzőpályánál is biztosítják a rendet” — tette hozzá Kaplony polgármestere.

A sportpályánál a hét minden napján megoldják a rendfenntartói szolgálatot délután 4 és este 10 között. A műfüves pálya használatára a 0728.966.771-es telefonszámon kérhetnek előjegyzést az érdeklődők. Az éjjeliőr-szolgálat telefonszáma pedig 0740.315.877, amelyet probléma esetén este 10-től hajnalig lehet hívni. A most érvénybe lépő szabályozás értelmében a jövőben már nem fognak éjjel a falu utcáin járőrözni a biztonságiak, hanem a térfigyelő rendszer segítségével követik figyelemmel az esetleges rendellenességeket. Amennyiben problémát érzékelnek, természetesen azonnal kiszállnak a helyszínre, és közbeavatkoznak vagy értesítik a rendőrséget. Az új rendszert egyelőre tesztelik, a működésével és a közbiztonságot érintő egyéb javaslatokkal kapcsolatban a községháza munkatársai és a tanácsosok folyamatosan szívesen fogadják a lakosok hozzászólásait. A település köztereit egyébiránt huszonnyolc, éjjel-nappal üzemkész kamera pásztázza. „A kamerarendszer és a biztonsági szolgálat együttes használata három őrnek biztosít állást és folyamatos munkát, illetve az edzőpálya adminisztrálását is megoldja, amely használatára nyugodt szívvel biztatjuk a sportolni vágyókat” — zárta beszélgetésünket a kaplonyi elöljáró.

Végh Balázs

Cookie