×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Költözik a Coposu-szobor

2021.11.09 - 07:00
Megosztás:
Költözik a Coposu-szobor
A megyeközpont két főterét összekötő sétány felújítása miatt sok minden változik, például azért, mert útjában van a bicikliútnak, így az új főtér felé „mozdul el” Corneliu Coposu mellszobra.

Utolsó fázisában járnak a szatmárnémeti új főtér felújításának, a Coposu sétány végén járnak már a munkagépek meg a burkolómunkások. A jelenlegi tervek szerint a régi, Horaţiu Răcăşan által a kétezres évek elején tervezett elemekből nem sok fog a helyén maradni. Nem lesz visszarakva a negyven centi magas, rétegelt üvegből készült tömb, nem kerülnek vissza a masszív ülőalkalmatosságok, de eltűnnek a szobor talapzatához vezető lépcsőfokok is, a sétálóutca elejétől induló, öt-hat százalékos lejtést produkáló rámpával lesz megoldva a szintkülönbség, tudtuk meg a kivitelezést végző Tarr Const Kft. egyik mérnökétől. Nem lesz faborítású szakasza a Coposunak, a régit már fel is szedték mostanra, mindenhová a már ismert és látható kőburkolat kerül. Eltűnnek a régi oszlopos világítótestek is, ugyanolyan kétfelé ágazók lesznek végig ebben az utcában is, mint amilyenek az új főtéren vannak, és amilyeneket már elkezdtek felállítani a tér felől.

Bicikliút vs. szobor

A sétálóutcán és az új központon keresztül bicikliút fog vezetni fel a töltésre és a leendő gyalogoshídon át, ennek nyomvonala miatt el kell költöztetni az utcának is nevet adó egykori szenátor-pártelnök tiszteletére állított mellszobrot. Az emlékművet a rendezvénygödör felé és az utca másik oldalára fogják áttelepíteni a következő napokban, mert ha nem, újabb kanyar kellene a bicikliútba, a tervező pedig úgy gondolta, hogy a szoborköltöztetés jelenti a kisebb áldozatot a felújítás szemszögéből. A művelethez szükséges összes engedéllyel rendelkezik a kivitelező. A szobor régi helye mellett lévő kőtömbök, monolitok maradnak a helyükön, mert azok úgynevezett poharas technológiával lettek a talajhoz rögzítve, csak úgy lehetne elmozdítani onnan azokat, ha összetörik őket, azt pedig nem szeretnék. Ezek miatt épp hogy el fog férni a bicikliút, nagyon keveset kell csak változtatni az eredeti nyomvonalon.

Karácsonyi befejezés

A díszfák és a magaságyások maradnak, de azokat is fazonírozzák, nemes kőből kapnak burkolatot, az új főtér túloldalán lévő lépcsők elegáns, antracit színű andezit burkolata kerül majd ezekre. Lesz az utcában biciklitartó, a megszokott szemeteskuka mellett lesz kutyapiszoknak fenntartott kuka is, a sétáltatók (meg a sétálók) legnagyobb örömére.
Még körülbelül ötezer négyzetméter vár burkolásra, és ha nem lesz sok esős időszak, karácsonyra elkészülhetnek a munkával.

Princz Csaba

 

Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.
Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Cookie