×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Kölcsey-megemlékezés és -zarándoklat lesz augusztus 5-én

2022.07.28 - 12:00
Megosztás:
Kölcsey-megemlékezés és -zarándoklat lesz augusztus 5-én
A sződemeteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ Fotó: kolcsey.org
A 184 éve elhunyt sződemeteri származású költő, politikus és nyelvújító születésnapjához legközelebb eső pénteken tartják meg szülőfalujában az idei Kölcsey-megemlékezést és -zarándoklatot.

A Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület a főszervezője az idei Kölcsey-ünnepségnek, az egyesület tagjainak a munkáját a Tasnádi RMDSZ, a Sződemeteri Refomátus Egyházközség, illetve a Sződemeteri Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ támogatta.

A 2022-es évi Kölcsey-megemlékezés és -zarándoklat időpontja: augusztus 5., péntek, 17 óra, helyszíne a sződemeteri Kölcsey Ferenc-emlékház udvara, tájékoztattak a szervezők. Az eseményre aznap 16 órakor ingyenes autóbuszjárat indul Sződemeterre, a tasnádi református templom előtti parktól.

Meghívottak, köszöntők

Az ünnepségen várhatóan ott lesz — más fontos személyiségek mellett — dr. Szilágyi Péter, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára, Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, dr. Egyed Emese egyetemi tanár és irodalomtörténész Kolozsvárról, nt. Forró László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspökhelyettese, Demeter Katalin, a kolozsvári Magyar Főkonzulátus konzulja és Marian Gheorghe sződemeteri polgármester.

Köszöntőt az esemény kezdetekor ketten fognak mondani, mégpedig Ruff Zsófia, a Tasnádi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület elnöke, valamint Pakulár Julianna, a Kölcsey Ferenc Egyházi és Kulturális Központ intézményvezetője.

Fellépők

Az ünnepi műsor részeként fellép Gaál Gyula, a szatmárnémeti Harag György Társulat színművésze, a Hepehupa néptánc- és citeraegyüttes Tasnádról, Csorba Maximilien és Didi Lilla, a Tasnádi Technológiai Líceum diákjai, valamint a Szamos Diákirodalmi Kör tagjai.
A narrátor Kiskasza Melinda lesz, díszőrséget állnak a cserkészek, a koszorúzást Bendel József fogja vezetni.

Princz Csaba

Cookie