×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Vidék

Kolcs község igazán magáénak érezheti a március 15-i megemlékezést

2023.03.16 - 10:18
Megosztás:
Kolcs község igazán magáénak érezheti a március 15-i megemlékezést
Tiszta szívből szavaló gyerekek és imádkozó felnőttek emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára (Fotók: Kocsis Zoltán)
A Szamosmente, pontosabban Kolcs község szoros szálakkal kapcsolódik az 1848–49-es szabadságharchoz — az öt települést érintő, hagyományos március 15-i „zarándokúton” hajtottak főt az elődök emléke előtt.

„Isten áldása van azon, amit szívből cselekszik” — fogalmazott Erdei Árva István szamoskóródi református lelkész a Kolcs községben megtartott március 15-i megemlékezés egyik állomásán. Márpedig a magyar nemzet egyik legfontosabb, legdicsőbb pillanatához oly sok szállal kötődő községben bizony tiszta szívből szavaló gyerekeket és imádkozó felnőtteket láthattunk megemlékezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára.

hirek/2023/marcius/marc15-kolcs/k18.jpg


„Csak az lehet szabad, aki biztonságban él. És csak az élhet biztonságban, aki szabad” — jelentette ki ünnepi beszédében Kallós Zsolt Eduárd polgármester a szamoskrassói Darvai-kúria udvarán. „Az, hogy most szabadon élhetünk, az őseink temérdek megvívott harcának köszönhető” – folytatta a gondolatmenetet Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár.
Kolcs község igazán magáénak érezheti a március 15-i megemlékezést, mivel Szamoskóródon annak a háznak a falára kerülhetnek a koszorúk, amelyben egykor Petőfi Sándor megszállt; Nagykolcson a falu szülöttjének, a márciusi ifjak egyikének, Oroszhegyi Józsának az emléktábláját koszorúzhatják meg évről évre; míg Szamoskrassón a néhai Darvai Ferenc parlamenti képviselő egykori kúriájának a legendás Bem József volt vendége a szabadságharcok idején. Dobrácsapátiban, Szamoskóródon és Kiskolcson pedig a világháborúk áldozatainak emlékhelyei sem kevésbé méltóak az emlékezésre. Nem véletlenül mondta Kallós Zoltán, hogy „mennyivel többen lennénk, ha nem lett volna a két világégés”. 
Erdei Árva István mellett áldást mondott Győrbíró Sándor kiskolcsi, Apjok Artúr nagykolcsi és Mihály Lehet István szamoskrassói lelkipásztor, az ünnepi istentiszteletet pedig Ilyés Sándor evangélikus-lutheránus lelkipásztor tartotta, aki prédikációja végén hálát adott Istennek, amiért olyan dicső őseink lehetettek, akikre mindig és mindenkor tisztelettel tudunk megemlékezni.

hirek/2023/marcius/marc15-kolcs/k2.jpg

„Hősei nem csak a történelemnek, hanem a mindennapoknak is vannak. A ma emberének is megvannak a maga szabadságharcai. Kormányon lenni a beleszólás szabadságát jelenti a romániai magyarságot érintő döntésekbe. Azt jelenti, hogy van lehetőségünk új lendülettel és több pénzből fejleszteni Erdélyt és Kolcs községet. Amikor a szabadságharcra emlékezünk, arra a biztonságra is emlékezünk, amit az RMDSZ-kormányzás nyújt a magyar emberek, a magyar családok számára. 2023-ban ezért küzdünk: az RMDSZ kormányzása vissza tudja adni a gyakran elveszett reményt és azt a hitet, hogy otthon, a szülőföldön is lehet és érdemes tervezni, lehet jó és teljes életet élni” — jelentette ki Kallós Zsolt.

hirek/2023/marcius/marc15-kolcs/k3.jpg

Közösségünk megmaradásának és gyarapodásának az egyik legfontosabb záloga a nevelés, az oktatás, emelte ki Kallós Zoltán, kisebbségi oktatásért felelő államtitkár. „Ha mindenki megteszi, amit kell, akkor erősek lehetünk! Mindenki tehet azért, hogy a magyarság továbbra is egységes, erős tényező legyen. Amikor a nagyszülő magyar mesét olvas az unokának, amikor magyar éneket tanít neki, talán fel sem fogja, mekkora szolgálatot tesz, mekkora nemzetépítő munkát végez. Amikor a szülő magyar iskolába íratja a gyerekét, nemzet- és értékmentő munkát végez. Hiszem, hogy minden magyar felelős minden magyarért, mert mindenkinek meg van a helye a társadalomban, senki sem kevésbé fontos” — hangsúlyozta az államtitkár.
Az RMDSZ kormányzati eredményei kapcsán Kallós kiemelte, hogy a szövetség nélkül most 2,5-szer nagyobb gázárat kellene fizetni, de kisebb lenne a nyugdíj és a gyereknevelési pénz is. Kolcs községben az RMDSZ-es polgármesterek munkájának köszönhetően épül új kultúrotthon és szennyvízhálózat, újítják fel az iskolákat és kerül hamarosan aszfalt a mellékutcákra is. „Ha nem fogunk össze, akkor nem leszünk erősek és nem lesznek polgármestereink, parlamenti képviselőink, minisztereink. Márpedig én azt kívánom, hogy száz év múlva is itt ünnepeljen a magyar közösség! Sok nehézséget megélt már a magyar nemzet, a mostanit is túl fogja vészelni” – mondta Kallós Zoltán.     

Kocsis Zoltán 

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!