×
2023. 04 01.
Szombat
Hugó
9 °C
Gyenge eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.55 RON
100HUF = 1.30 RON
Nagykároly

Klímanócskák a nagykárolyi óvodában

2023.03.15 - 13:30
Megosztás:
Klímanócskák a nagykárolyi óvodában
Környezettudatos napot tartottak az óvodások és pedagógusaik (Fotók: Nagykárolyi 1-es Számú Napköziotthon)
Klímanócska programbemutató helyszínéül szolgált a Nagykárolyi 1-es Számú Napköziotthon. A nemzetközi programot dr. Fegyveres Fisál Gábor, valamint Bozókiné Szabó Ildikó ismertették — a gyerkőcök figyelmét a környezetvédelmi témán alapuló foglalkozás során a természet-, illetve a klímatudatosság felé igyekeztek irányítani.

„A módszertani tevékenység első részében óvodai csoportban történő hospitáció által betekinthettünk a Klímanócskák-program gyakorlati alkalmazásába. A gyerekek nagy érdeklődéssel fogadták Bozókiné Szabó Ildikó mesterpedagógust, ennek a programnak a megálmodóját” – nyilatkozta hírportálunknak Héb Ildikó, a nagykárolyi intézmény igazgatója.

A szakember interaktív tevékenységet tartott, amelynek során a kicsik átélhették a természeti környezet iránti alázatot. A 18 óvodás gyermek figyelmét a környezetvédelmi témán alapuló foglalkozás során a természet-, illetve a klímatudatosság felé igyekeztek irányítani. A gyermekek arcán kíváncsiság, nyitottság látszott, az együttműködést pedig mindenki megtapasztalhatta, ugyanis a kicsik Klímanócska segítségére siettek: szelektíven gyűjtötték a szemetet, játékot készítve hasznosították újra a hulladékot, kiszedték a szemetet a vízből, csoportosítottak, számláltak, azonosítottak, és az egész jó hangulatú játéknak tűnt. A pedagógus olyan eszközökkel dolgozott, amelyek az újrahasznosítást promoválták a jelenlevő óvónénik körében. „Mindnyájan jó szakmai tapasztalatként élték meg a komplex szemléletformáló foglalkozás mozzanatait, olyan ötletekkel gazdagodtak, amelyeket bármikor alkalmazni tudnak a saját óvodai csoportjukban” – tette hozzá az óvodavezető, aki szerint a kollégái részéről pozitív visszajelzés érkezett a tevékenységgel kapcsolatban, valamint nyitottságukat fejezték ki a további közös munka iránt.

Egy délutáni bemutató keretén belül közel 30 pedagógus nyerhetett bővebb betekintést a környezettudatos szemléletmódot népszerűsítő és egyben megélő pedagógiai gyakorlatba. „Számtalan olyan példával gazdagodhattunk, amelyek a gyerekeket arra nevelik, tanítják, hogy egy élhető világot, tiszta környezetet teremtsenek maguk köré” – fogalmazott Héb Ildikó.
A Nagykárolyt és környékét képviselő pedagógusok abban erősödtek meg, hogy ezt a szemléletet be kell ültetniük a mindennapi óvodai életbe. Rendkívül jó hangulatban, hozzáértő szakmaisággal folyt a Klímanócskák-program egy moduljának adaptálása is, ahol három csoportba verbuválódva, újságokat újrahasznosítva plakátot készítettek a környékbeli óvónénik nyíltnapos játéktárral, tevékenységajánlóval a szülők részére.
„Értékes nap volt ez számunkra, hiszen új tapasztalatokkal gazdagodhattunk, szakmailag fejlődhettünk, és nem utolsó sorban természettudatosságra nevelhettük a gyermekeinket” – összegzett a nagykárolyi pedagógus, aki teljes mértékben egyetértek vendégei mottójával: „Nemcsak beszélni kell róla, hanem jó példát mutatva környezettudatosan kell élni!”

Végh Balázs