×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Klaus Iohannis: azt szeretnénk, hogy Moldovai Köztársaság európai modell szerint fejlődjön

2021.11.23 - 15:42
Megosztás:
Klaus Iohannis: azt szeretnénk, hogy Moldovai Köztársaság európai modell szerint fejlődjön
Románia a Moldovai Köztársaság európai integrációjának stratégiai partnere marad - jelentette ki kedden Klaus Iohannis, miután fogadta hivatalában Maia Sandu moldovai elnököt.

A találkozót követő sajtótájékoztatón az államfő elmondta, a két országot erős kapocs - a közös nyelv, kultúra és történelem - köti össze, Románia pedig azt szeretné, hogy Moldovai Köztársaság európai modell szerint fejlődjön. 'Románia továbbra is Moldovai Köztársaság legközelebbi barátja marad' - jelentette ki.

Klaus Iohannis szavai szerint idén rendkívül intenzív volt a két ország együttműködése kormányzati és parlamenti szinten is, emellett a felek kölcsönösen segítséget nyújtottak egymásnak a koronavírus-járvány következményeinek leküzdésében.

Az államfő elmondta, a keddi találkozón a többi között a két ország energiahálózatának összekapcsolásáról és energiabiztonságának megszilárdításáról, a szállítási és a távközlési infrastruktúra fejlesztéséről, az oktatás területén való együttműködésről tárgyalt Maia Sanduval.

Beszámolója szerint a megbeszélésen terítékre kerültek a térség biztonságával kapcsolatos kérdések is. Klaus Iohannis közölte, hogy Románia a transznisztriai konfliktus békés, Moldovai Köztársaság területi épségét tiszteletben tartó megoldását szorgalmazza.

Az államfő úgy fogalmazott: Románia bebizonyította, hogy sohasem hagyja cserben Moldovai Köztársaságot, és meggyőződését fejezte ki, hogy a közös erőfeszítések révén a Pruton túli országban előrelépések történnek majd az európai integráció és a reformok terén.
AGERPRES

Több mint kilencezer lej értékben kapott ajándékot Klaus Iohannis államfő 2021-ben
Kardutánzat, ezüstérmék, egy pakisztáni motívumokkal díszített gyapjúszőnyeg és egy keretezett mez a 2020-as tokiói olimpián érmet nyert romániai sportolók autogramjával - többek között ezeket az ajándékokat kapta Klaus Iohannis államfő a 2021-es protokoll-eseményeken.
Iohannis: Romániát foglalkoztatja szomszédságának biztonsági helyzete
Romániát foglalkoztatja szomszédságának biztonsági helyzete - jelentette ki szerdán az ukrán határ menti orosz csapatösszevonásokról az államfő.
Iohannis:Románia már most hozzájárul a schengeni övezet biztonságához
"Rendkívül fontosnak" nevezte Klaus Iohannis államfő szerdán Románia schengeni csatlakozásának lezárását.
Cookie