×
2021. 05 16.
Vasárnap
Mózes, Botond
11 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.07 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Kizöldült Szatmárnémeti – járványügyileg is

2021.05.03 - 14:18
Megosztás:
Kizöldült Szatmárnémeti – járványügyileg is
Fotó: Princz Csaba
Kizöldült Szatmárnémeti, most már járványügyileg is. A Szatmár Megyei Prefektúra közlése szerint az ezer lakosra jutó fertőzöttek aránya 1,09, így május 4-től zöld forgatókönyv lép életbe a megyeszékhelyen.

Közzétette a Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal a megyebeli településeken az ezer lakosra jutó fertőzöttségi arányokat. A friss lista szerint mindössze öt településen haladja meg a 3 ezreléket a fertőzöttség: Ákoson (3,28), Csomaközön (3,01), Szilágypérben (3,80), Tasnádszántón (3,89) és Szatmárhegyen (3,29) — így itt még nem enyhítenek a járványvédelmi intézkedéseken. Ezzel szemben Szatmárnémeti keddtől „kizöldül”, az elmúlt 14 napra számított fertőzöttségi arány ugyanis 1,09-re csökkent, így enyhítenek az eddig érvényben lévő szigorításokon. Minderről hétfői gyűlésén döntött a sürgősségi helyzetek bizottsága, melyet Altfatter Tamás prefektus hívott össze. Ez alapján Szatmárnémetiben, valamint a többi, szintén alacsony fertőzöttségi rátájú Szatmár megyei városban — Nagykárolyban (0,54), Erdődön (0,26), Sárközújlakon (0,14), Avasfelsőfaluban (0,18), Tasnádon (0,43) — ismét működhetnek az éttermek belterei, de most már kapacitásuk 50 százaléka használható ki, félig megtelhet a nézőtér a színházi előadások, a filharmónia vagy egyéb előadások és koncertek alkalmával, működhetnek ugyanakkor a szerencsejáték-termek is, ezeknek szintén 50 százaléka használható ki.

Altfatter Tamás prefektus szerint az a korábban elrendelt intézkedések betartásának és az oltási ritmusnak köszönhető ez az eredmény. „Köszönöm a szatmári embereknek a felelősségteljes viselkedést, és bízom benne, hogy az elkövetkezőkben is azt az utat választják, amelyik önmagukra és családjukra, valamint közösségünkre nézve is a legbiztonságosabb. Megnöveltük az oltási kapacitást, vakcinák is vannak, lehetőség van az immunizálásra! Így haladhatunk tovább a normalitás felé” — nyilatkozta az elöljáró.

Ami ortodox húsvéti időszakot illeti: péntektől hétfőig öt újabb haláleset jegyeztek Szatmár megyében, amely a COVID-19 betegség számlájára írható. Április 30-án, pénteken nem történt egyetlen haláleset sem, május elsején, szombaton viszont elhunyt egy koronavírusos, 73 éves női páciens a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, vasárnap ketten veszítették életüket — egy 59 éves férfi a szatmári megyei kórházban és egy 61 éves férfi az Avasfelsőfalui Városi Kórházban, hétfőn pedig két újabb halálesetről érkezett jelentés, ezúttal a Nagykárolyi Városi Kórházból, ahol egy 88 éves férfi és egy 63 éves nő életét követelte a COVID-19.

Négy nap alatt, péntektől hétfőig összesen 36 új fertőzést vettek hivatalosan nyilvántartásba, amivel 12 812-re nőtt a betegek száma a járvány kezdete óta. Jelenleg házi vagy intézményes karanténban 819-en vannak (olyanok, akik az úgynevezett sárga zónához tartozó országokból érkeztek), házi elszigeteltségben pedig 109-en (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzöttek és családtagjaik).

Oltást az ortodox húsvéti ünnep alatt összesen 3819-en kaptak, ezzel pedig már 54 592-re nőtt a Szatmárban immunizált személyek száma.

Bumbuluț Krisztina

 

 

Továbbra is zöld zónás járványügyi szempontból az ország valamennyi megyéje
Az ország valamennyi megyéje és a főváros is zöld zónásnak számít járványügyi szempontból, azaz 1,5 ezrelék alatti a fertőzöttségi ráta - közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
729 új koronavírusos megbetegedést jelentettek
A legutóbbi tájékoztatás óta 729 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, azt követően, hogy az elmúlt 24 órában országszerte több mint 32.700 koronavírustesztet végeztek - közölte szombaton a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A GCS szerint olyan személyekről van szó, akiknek korábban nem volt pozitív teszteredményük.
Montenegró a jövő héten nyit a turisták előtt
Montenegró minden határát megnyitja a turisták előtt a jövő héten - jelentette be Zdravko Krivokapic miniszterelnök a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szombati beszámolója szerint.
Cookie