×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Kiskorú édesanyák: Románia listavezető

2022.05.11 - 20:00
Megosztás:
Kiskorú édesanyák: Románia listavezető
A hátrányos helyzetű vidéki településeken élő kamasz anyák orvoshoz sem jutnak el (Fotó: Pixabay)
Az uniós országokban anyává vált 15 év alatti lányok csaknem 45%-a Romániából származik — országon belül Maros megye áll az első helyen, de Bihar, Szeben és Szatmár megyében is több tucat a kamaszkorba épp belépett s máris édesanyává lett lányok száma.

Ahhoz viszonyítva, hogy 2020-ban a Romániában jegyzett csupán az 5%-át tette ki az Európai Unióban a születések számának, az Eurostat szerint a 15 év alatt szülő, gyermek anyák 45%-a Romániából származik, első helyet foglalván el ezzel az uniós listán. Konkrét számokban: a tagállamokban 2020-ban anyává vált 1645 10 és 15 év közötti lány közül 731 román állampolgárságú. Összességében az EU-ban a 18 év alatti anyák közel 30%-a romániai.
Országon belül a legtöbb 15 év alatti kismama Maros megyéből származik (63), ezt követi Bihar és Dolj megye (52–52), aztán pedig a Brassó megyeiek következnek (40). Nem marad ki a sorból Argeş (29), Szeben (28), Bákó (26), Konstanca (24), Szatmár (23) és Dâmboviţa megye (22) sem.
Sok lány — különösen a hátrányos helyzetű vidéki területeken — terhessége alatt „öngyógyításhoz” folyamodik, és nem jár orvoshoz a terhesség megfelelő ellenőrzése érdekében. A Családorvosi Egyesületek Országos Szövetségének adatai szerint Romániában a települések 53%-án egyáltalán nincs vagy nincs elég háziorvos.

A Konstanca megyei csecsemőhalandóság mérsékléséhez való hozzájárulás érdekében a Salvaţi Copiii Szervezet elindította az Anya- és Gyermekegészségügyi Programot a megye hátrányos helyzetű területein, így helyi szinten integrált (orvosi, szociális, oktatási) szolgáltatásokat nyújtanak az anyák, várandós nők és kiskorúak, valamint 5 év alatti gyermekek számára, aminek köszönhetően 700 Konstanca megyei nő és gyerekeik szocio-egészségügyi támogatásban részesülnek az egészségügyi szolgáltatásokhoz, családtervezési és gyermekgyógyászati ellátáshoz való hozzáférés megkönnyítésével.
A Salvaţi Copiii Szervezet helyi szakemberei a Karaván Orvosokkal Egyesület önkéntes orvosaival együtt érkeztek Negru-Vodă városába az „Egészséget minden közösségnek. Vezérlőkaraván lányok és nők számára vidéki területeken” című projekt népszerűsítésére, amit a Penny támogatásával valósítottak meg.
Május 7-én és 8-án a negru-vodăi városháza által biztosított terekben a közösség veszélyeztetett lányai és asszonyai ingyenesen mehettek el különféle kivizsgálásokra, melyek során mell-, transzvaginális és hasi ultrahangot kérhettek, továbbá egészségügyi tájékoztató előadásokon vehettek részt, valamint az újszülött gondozásáról tanulhattak.

A projektről

Az egészségügyi karaván az „Egészséget minden közösségnek. Vezérlőkaraván lányok és nők számára vidéki területeken”, a Penny és az Orvosokkal Karaván Egyesület támogatásával valósult meg. A projekt mintegy 2500 kiszolgáltatott helyzetű lányt és nőt céloz meg hátrányos helyzetű vidéki területekről Románia 3 megyéjében: Brassóban, Iaşi-ban és Konstancán.
A program célja elsősorban a lányok és nők egészségi állapotának javítása a terhesség alatt és a csecsemőhalandóság csökkentése, valamint a kismamák anyagi támogatása. Továbbá célja a veszélyeztetett lányok és nők tájékoztatása abból a 46 vidéki közösségből, amelyekben az Anya- és Gyermekegészségügyi Program folyik, 3 olyan oktatóvideó segítségével, ami az egészség terhesség alatti megőrzéséről szól.
Végül pedig ezen program kiváló lehetőség különféle partnerségek kialakítására helyi és országos szinten érintett intézményekkel, annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a hátrányos helyzetű vidéki területeken élő várandós nők minőségi szocio-orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférésének és a terhesség megelőzésének biztosítására.

Szabó Beatrix

Cookie