×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Szatmárnémeti

Kisbakancs-széria: elismerést kaptak a túrázó gyerekek

2023.01.22 - 11:22
Megosztás:
Kisbakancs-széria: elismerést kaptak a túrázó gyerekek
(Fotó: A szerző felvételei)
Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti által, gyerekeknek szervezett Kisbakancs nevet viselő túrasorozat résztvevői kaptak elismerést vasárnap a szatmárnémeti Kossuth-kertben.

A túrázók „legvérmesebb ellensége”, az eső is ott volt január 22-én délelőtt a szatmárnémeti Kossuth-kertben, így az egyébként kitartó túrázóknak csak töredéke ment el átvenni a diplomát és az ajándékokat. Az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti (EKE) díjazta a rossz idő miatt rövidre szabott eseményen azokat a gyerekeket, akik aktívak voltak az egyesület túraeseményein és sok – a legkisebbek számára szervezett –, Kisbakacs túrán vettek részt 2022-ben.

hirek/2023/januar/kisbakancs-szeria-elismerest-kaptak-a-turazo-gyerekek-1.JPG


Későn-kelő túrázók

A diplomaosztó előtt derült ki néhány dolog ezekről a túrákról, például az, hogy a Kisbakancs-túrázók nem kelnek korábban a pékeknél. A szervezőknek úgy kellett az eseményeket megszervezni, hogy ne vegyék el a hétvégi alvóidőt a szülőktől, azonban mégis legyen elég ideje mindenkinek természetet-járni. Lehet, hogy a gyerekek felkeltek volna korábban is, az őket kísérő szülők legtöbbje azonban a hétvégéken tud pihenni, így nem voltak hajnali indulások, sokkal inkább nyolc – kilenc órai kisbakancsos túrarajtok voltak a jellemzőek.

A gyerek csalja ki a felnőttet

Azt is összegezni lehetett, hogy elsősorban a szülők vitték túrázni a gyerekeket és nem fordítva, azonban az is jellemző volt, hogy sok túrázni szerető felnőtt nem ment volna el túrázni, ha nincs mellette egy kirándulni szintén szerető gyerek. A szervezők azt is elmondták, hogy a természetjárók legnagyobb ellensége az eső, egyébként mindegy, hogy mínusz tíz fok van, vagy plusz tíz, a lényeg, hogy ne essen. Megkeserítik még a túrázók életét a quadok, az egyébként felázva is járható erdei örvényeket sártengerré habaró hangos négykerekűek nagyon zavaróak tudnak lenni.

hirek/2023/januar/kisbakancs-szeria-elismerest-kaptak-a-turazo-gyerekek-2.JPG


Népszerű eseménysorozat

Tavaly 15 Kisbakancs túrát szervezett az EKE, amelyeken összesen 116 gyerek vett részt. Ezek mindegyike kapott oklevelet vasárnap és apróbb, de hasznos ajándékot, a kilenc legkitartóbb túrázónak – akik a túrák több mint felén részt vettek –, Decathlon vásárlási utalványt is a kezébe nyomtak. Az abszolút rekorder Bartha Dorottya volt, a legtöbb kilométert ő rótta le hegyen – völgyön át az EKE-féle gyerektúrákon tavaly.

Folytatódik a menetelés

A túraélet nem áll le 2023-ban sem, a következő Kisbakancs túra február negyedikén lesz: a Mike-csúcsot fogják meghódítani akkor a legkisebbekkel. Aki kedvet kapott a túrázáshoz, ITT bekapcsolódhat a Kisbakancs-univerzumba.

Princz Csaba