×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
18 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

Kis Oktoberfest Szatmárnémetiben

2017.09.24 - 17:28
Megosztás:
Kis Oktoberfest Szatmárnémetiben

Nagyban zajlik a szeptember 16-án elkezdődött, tizennyolc napos müncheni nagy Oktoberfest, Szatmárnémetiben ennek mintájára a hét végén tartották meg a kétnapos kis Oktoberfestet.

Nem győzték a csaposok a sört tölteni a hét végén a szatmárnémeti Svábházban, ahol a kis Oktoberfest zajlott. A szatmárnémeti ünnepség idejére ez volt a szatmári svábok és fesztiválozók számára a miniatűr Theresienwiese, az a müncheni tér, ahol a tradicionális Oktoberfestet szervezik meg minden évben. A sörünnep szombat délben az első söröshordó csapra verésével kezdődött, az eredeti, müncheni Oktoberfesten is használt ötven literes dongás tartály szelepébe Pataki Csaba megye tanácselnök ütötte bele egy méretes fakalapáccsal a sárgarézből készült csapot. O zapft is — Csapra verve! Estig dőlt ezután a sárga lé, szűrt és szűretlen fekete, szőke és alkoholmentes sört is hoztak a német fesztiválokat is ellátó Schwaben Bräu sörgyárból a szervezők, mindenféle gyümölcspálinkákat is lehetett a testes-édeskés ital mellé kóstolni, sörkorcsolyaként sült kolbász, fehér kolbász, csülkös párolt káposzta és bajor sósperec szolgált, de volt többféle töltelékkel készült strudli és túrós tészta is.

Az apró szemű, kitartó eső miatt tető alatt megrendezett Oktoberfesten a mezőfényi fúvószenekar szolgáltatta a talpalávalót, a tánctéren egymást követték a német kultúrcsoportok és a táncra perdülő vendégek. Este héttől rock and roll váltotta a sváb népzenét, a szatmárnémeti Elvis Band zenéjére rokizhattak a vendégek, amíg csak bírták.

Vasárnap a Kálvária-templomban megtartott istentisztelet után a fúvószenekar vezetésével vonultak végig a fél városon a Svábházig a fesztiválozók, így adták tudtára mindenkinek: még nem ért véget az Oktoberfest, mindenkit szeretettel várnak. Ott délben weißwurst- és brezel-kóstolóval indult a nap, majd késő estig tartott a német hagyományok szerint megtartott hangulatos, kis Oktoberfest.

Princz Csaba