×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kilenc páciensnek elegendő

2021.10.23 - 17:25
Megosztás:
Kilenc páciensnek elegendő
Fotó: scumc.ro
Kilenc páciens kapott monoklonálisantitest-kezelést a napokban Szatmár megyének leosztott dózisokból, tájékoztatott a megyei kórház.

Pár nappal ezelőtt Szatmár megyébe is megérkeztek az első, monoklonális antitesttel végzett terápiához szükséges dózisok, amelyekkel az enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus-fertőzöttek gyógyulását lehet elősegíteni, jelentősen csökkentve az esetleges szövődmények kialakulását. Összesen 36 dózist osztott le Szatmár megyének az Egészségügyi Minisztérium, ami kilenc páciens kezelésére elegendő. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház tájékoztatása szerint egy COVID-19-beteg kezelése a monoklonális antitestekkel négy dózisból áll, így a néhány nappal ezelőtt megérkezett készítmények kilenc szatmári páciens kezelésére voltak elegendők.
A monoklonális antitest típusú gyógyszert infúzióban adják be a betegeknek. A monoklonális elnevezés azt jelenti, hogy a gyógyszerben található minden antitest-molekula teljesen egyforma (a plazma esetében ez például nem így van, abban nagyon sokféle, különböző kórokozó ellen ható antitest található). Az antitesteket általában az immunsejtek termelik, de a tocilizumabot nem emberekből nyerik ki, hanem in vitro, steril laboratóriumi körülmények között nevelt sejtek állítják elő az antitestet, és a gyógyszert ebből készítik.
A monoklonálisantitest-terápia csökkenti az antitestet nem termelő COVID-19-betegek elhalálozásának esélyét, csökkenti a kórházi kezelés idejét és csökkenti a lélegeztetőgépre kerülés esélyét.

Bumbuluţ Krisztina

 

CNSU: a külügy állja a külföldi kórházakba szállított romániai koronavírus-fertőzöttek hazahozatalának költségeit
A külügyminisztérium állja a külföldi kórházakba szállított romániai koronavírus-fertőzöttek hazaszállításának költségeit - erről döntött szombat esti ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).
Terápiás program: segítség a szenvedélybetegeknek
Augusztus végén, szeptember elején újabb rövid terápiás programot tart a Bonus Pastor Alapítvány szabadulni vágyó szenvedélybetegeknek és szeretteiknek. Várják a szatmári jelentkezőket.
A romániaiak fele elkerülte az orvost
A lakosság fele nem fordult orvoshoz a járvány első évében, illetve sokkal kevesebbszer kérte szakemberek segítségét, végeztetett laboratóriumi vizsgálatokat — derül ki az Ipsos felméréséből.
Cookie