×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Kijátszották volna a karantént

2021.04.26 - 13:30
Megosztás:
Kijátszották volna a karantént
Tíz román állampolgár próbálta meg kijátszani a karanténkötelezettséget a hétvégén. Most a határ törvényellenes módon való átlépése miatt indult ellenük eljárás – tájékoztatott a határrendészet.

Mint kiderült, a külföldön dolgozó román állampolgárok közül egy személy Belgiumból, kettő Franciaországból, hét pedig Németországból érkezett haza az ortodox húsvéti ünnepekre, a karanténkötelezettséget pedig úgy akarták szó szerint kikerülni, hogy gyalogosan próbáltak átjutni a petei határátkelőnél, a határrendészek ellenőrző pontjait megkerülve. A hazatérők arra gondolhattak, hogy a hétvégi torlódások alatt, amikor rengetegen próbáltak Peténél is belépni megyénkbe, nem fogják őket észrevenni, ha a határátkelő peremterületén sétálnak be az országba. A különböző időközönként arra is járőröző határrendészek azonban hamar lefültelték őket, így nem csak a karantént nem úszták meg, de illegális határátlépés miatt is eljárás indult ellenük.
A határrendészek azt javasolják mindazoknak az állampolgároknak, akik a következő időszakban térnek haza az országba, hogy indulás előtt tudakozódjanak a határátlépés feltételeit illetően, hiszen az országba való belépés megkísérlése a határellenőrzés kihagyásával bűncselekmény. A járványügyi helyzet miatt a rutin határellenőrzés mellett, az országba való belépéskor a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakemberei továbbra is járványtani szűrést végeznek.

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie