×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Ki engedi be az oroszokat?

2022.08.17 - 19:00
Megosztás:
Ki engedi be az oroszokat?
Scholz szerint nem minden orosz ért egyet az ottani rezsimmel Fotó: Reuters
Több európai ország kérése ellenére a német kancellár közölte, hogy nem hajlandó támogatni az orosz turistavízumok kiadásának uniós szintű betiltását célzó felhívásokat.

„Fontos, hogy ne feledjük, hogy az Oroszországból eljött sok menekült nem ért egyet az orosz rezsimmel” — mondta Olaf Scholz hétfőn egy oslói csúcstalálkozón, miközben az orosz állampolgárok európai vízumtilalmáról szóló vita továbbra is lezáratlan az uniós vezetők között. Scholz az északi vezetőkkel folytatott megbeszélése után közölte: „Ez nem az orosz nép háborúja. Ez Putyin háborúja, ebben a témában nagyon világosan kell fogalmaznunk.” Több ország, köztük Ukrajna, Csehország, Észtország és Litvánia is arra kérte az Európai Uniót, hogy korlátozza vagy tiltsa meg, hogy az orosz állampolgároknak schengeni övezetbe szóló, rövid távú vízumot adhassanak. Az elmúlt héten az Oroszországgal határos két balti EU-tagállam, Litvánia és Észtország is felfüggesztette az oroszok számára a turistavízum kiadását.

Ezt mérlegeli most Lengyelország is: „Lengyelország olyan koncepció kidolgozásával foglalkozik, amely lehetővé teszi, hogy ne adjanak ki vízumot az oroszoknak” — mondta Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettes a PAP hírügynökségnek. Az erről szóló döntés az elkövetkező hetekben születik meg. Finnország szintén támogatja a kezdeményezést, Pekka Haavisto finn külügyminiszter a Reutersnek még hétfőn úgy nyilatkozott: „Bizonyára nem mi vagyunk az egyetlen ország, amelynek problémája van ezzel a kérdéssel.” Július közepén ugyanis Moszkva feloldotta a koronavírus-járvány miatti utolsó korlátozásokat, amelyeknek köszönhetően megindult az orosz turisták áradata Finnország felé.

Kihasználják a „kiskaput”

Ezek a tagállamok azért sürgetik ezt a lépést, mert úgy látják, uniós szintű megközelítést követel annak a problémának a kezelése, hogy az oroszok kihasználják azt a szankciós „kiskaput”, hogy szárazföldi úton beutazhatnak az EU-ba, miközben a szankciók megakadályoznák őket abban, hogy repülővel vagy vonattal utazzanak. Aggodalomra ad okot szerintük, hogy az oroszok így szabadon utazhatnak az olyan nemzetközi repülőtereken, mint Helsinkié, nyaralhatnak, és elkerülhetik a szankciók következményeit. A legélesebben talán Kaja Kallas észt miniszterelnök fogalmazott, aki nemrég ezt írta a Twitteren: „Európába látogatni kiváltság, nem pedig emberi jog. Az Oroszországból érkező légi közlekedést leállították. Ez azt jelenti, hogy míg a schengeni országok vízumot adnak ki, addig Oroszország szomszédai viselik a terhet (Finnország, Észtország, Lettország — egyedüli belépési pontok).

Itt az ideje, hogy véget vessenek az Oroszországból érkező turizmusnak.” Gyors EU-s döntést sürgetett hétfői videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Az uniós külügyminiszterek várhatóan augusztus végén, a Cseh Köztársaságban tartandó nem hivatalos Gymnich-értekezletükön vitatják meg a témát. Scholz megjegyzései alapján úgy tűnik, a jelenlegi szakaszban a tiltásnak német támogatás nélkül kicsi az esélye. Hírösszefoglaló