×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmárnémeti

Kezdődnek a Német Kulturális Napok — immár XXI. alkalommal

2023.05.25 - 19:05
Megosztás:
Kezdődnek a Német Kulturális Napok — immár XXI. alkalommal
A XXI. Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozat palettáját könyvbemutató, a Deutsche Express német nyelvű rádióműsor születésnapja, gyermekfoglalkozások, néptáncbemutatók, a szatmári sváb nyelvjárás eltűnéséről szóló érdekes előadás és bál teszi még színesebbé.

Május 26 – 29. között immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg  a Szatmári Német Kulturális Napok rendezvénysorozatot, a Ne feledjük el gyökereinket mottó jegyében. A bő három nap eseményeit pedig  hagyományosan a kulturális sokszínűség jellemzi, amelynek előrendezvényeként már pénteken délelőtt két bábszínházi előadásnak is örvendhetnek a Johann Ettinger Német Líceumban a kisdiákok — a rendezvénysor hivatalos megnyitója pénteken délután, 17 óra 30 perctől lesz a a Vasile Lucaciu sugárút 9. szám alatti Wendelin Fuhrmann-teremben, ahol a Szatmári svábok a sajtóban témát is körbejárják.

Szombaton, május 27–én délelőtt, 10 órától ugyancsak a Svábházban kezdődik a hagyományos Kinderfest, azaz a Gyermekek Ünnepe — itt vidám, játékos vetélkedőkkel, kreatív foglalkozásokkal, agyagozással, tánccal, bohóckodással, főzicskéléssel, rajzzal, hangszerkipróbálással és sok-sok mókával várják a kisebb-nagyobb gyerkőcöket a német ifjúsági szervezet tagjai;16 órától szülinapot ünnepelnek: 15 éve sugározza a City Rádió a Deutsch Express német nyelvű rádióadást, s ennek kapcsán visszapillantóra és kötetlen beszélgetésre várják az érdeklődőket.
18 órától kulturális kavalkád kezdődik a filharmóniában, amelyből nem hiányoznak majd sem a vidám, humoros pillanatok, sem a sváb dallamok, amelykre a  teremben táncra perdül a Gemeinsam néptánccsoport. Persze a zene, a tánc és a szórakozás itt még nem ér véget, ugyanis 20 órakor kezdődik a hagyományos sváb bál a Svábházban.

Május 28-án, vasárnap 10 órakor hagyományosan a Kálvária templomban kezdődik az ünnepi szentmise, amelyet 11 óra 15  perctől felvonulás és a Vasile Lucaciu-parkban álló Szatmári Svábok Emlékkövének megkoszorúzása követ, majd 12 órától a hagyományos Vasárnapi Kávé keretében a Wendelin Fuhrmann-teremben bemutatják Mellau József Schinal, Urziceni, Csanálos című könyvét

Az idei Német Kulturális Napok egy igen különeges előadással zárulnak május 29-én, hétfőn, 17 órától a Svábházban — Mik még mindig beszélünk svábul címmel  a szatmári sváb nyelvjárás eltűnéséről tart előadást Răzvan Roşu kutató, méghozzá négy nyelven, a magyar, román, német mellett svábul is.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak a XXI. Német Kulturális Napok programjaira.

Szabó Kinga Mária

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON!