×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Sport

Kezdődik az utolsó szakasz, Mani összetettben már 28.

2023.01.14 - 19:56
Megosztás:
Kezdődik az utolsó szakasz, Mani összetettben már 28.
A 34. helyen zárta Gyenes Mani a 13. szakaszt is — a 2023-as Dakar-rali „utolsó dűnéi nagyon puhák voltak, és fizikailag igénybe vevők. Tényleg megdolgoztattak bennünket a verseny végére.” Az utolsó, 14. etap nagy része csavaros homokos pálya a Perzsa-öböl partján, és van néhány komplex navigációs szakasza.

Az argentin Kevin Benavides (KTM) nyerte szombaton a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali tizenharmadik etapját a motorosok mezőnyében, és jelenleg, az utolsó etap előtt, csupán 12 másodperces hátránya van az összetettben a ranglista első helyén álló ausztrál Toby Price-szal szemben. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 34. lett.

„Ez az utolsó előtti nap elég érdekes volt, nem volt a leghosszabb, de elég nehéz volt, a tegnapi és tegnapelőttihez képest. Itt is dűnék voltak, de 150 km nagyon puha homok volt, úgyhogy megdolgoztattak ezen a szakaszon. Az elején jól mentem, utána kicsit bepuhultam. Az 50-60 kilométernél levált a csizmám talpa, a kipufogó miatt, s ez nagyon zavaró volt, nem tudtam mindig rátenni a lábtartóra a lábam. Ez kibillentett a ritmusomból. Amúgy jól ment. Egy részén hibáztam. Nagyon rosszak voltak a látási viszonyok a nap miatt és nem láttam pontosan, hol van a dűne teteje, nem tudtam pontosan bemérni, s vissza kellett hozzam a motort. Ott elment némi energia és idő, de amúgy minden oké volt. A 154 km-ből csak a végén volt egy tíz kilométeres út, ami gyors volt. A többi az egész nap csak dűnés szakasz. Tényleg megdolgoztattak bennünket a verseny végére.“ – mondta a táv után Gyenes Mani.

A 2021-es Dakar-ralit megnyerő Kevin Benavides a mért szakasz elkezdése után megállt, hogy segítséget nyújtson az osztrák Matthias Walknernek, de behozta 23 perces lemaradását, és sikerült megelőznie a győzelem felé tartó dél-afrikai Michael Dochertyt. A Shaybah és Al-Hofuf közötti 675 kilométeres táv 154 kilométeres mért szakaszát 2:21:47 órával teljesítette, Docherty (Husqvarna) 27 perccel mögötte ért be, míg Luciano Benavides (Husqvarna), Kevin testvére a harmadik helyezett lett 57 perces lemaradással.

Összetettben Mani előrelépett a 28. helyre 

hirek/2023/januar/mani-2.jpg

Összetettben Toby Price tartja magát a lista élén, aki a szombati etapon ötödik lett. A második az argentin Kevin Benavides (KTM) 12 másodperces hátránnyal, a harmadik az amerikai Skyler Howes (Husqvarna) 1:31 perces lemaradással.

Gyenes Mani összetettben a 28. helyre jött fel, 7:41:58 órás hátránnyal.

Vasárnap következik az utolsó, Dammámban véget érő tizennegyedik etap, amelynek mért szakasza 138 kilométer, „nagy része egy csavaros homokos pálya a Perzsa-öböl partján. Bár ez a ralli utolsó szakasza, van néhány komplex navigációs szakasza.
Ma este esett az eső az Al Hofuf bivouacban, és ismét alacsony a hőmérséklet, így remélem holnap jó idő lesz.
Fordított sorrendben kezdünk, így (vasárnap) reggel 05:34:00-kor indulok a bivouacból. A nap első összekötőjének befejezése után 08:04:00-kor kapom meg az útikönyvet, és 20 perccel utána kezdem a speciális etapot.” – írta Mani közösségi oldalán.

Hírszerkesztő