×
2022. 06 25.
Szombat
Vilmos
27 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.23 RON
Szatmárnémeti

Kezdődik a szociális év is Szatmár megyében

2022.01.14 - 12:08
Megosztás:
Kezdődik a szociális év is Szatmár megyében
Tíz Szatmárnémetiben és Szatmár megyében aktiváló alapítvánnyal és egyesülettel tárgyalta át a 2022-es terveket a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság és a polgármesteri hivatal.


A szociális közszolgáltatásokat illetően is elkezdődött az új év, a szatmárnémeti Technológiai, Innovációs és Üzleti Központban vázolták a megyeszékhely költségvetéséből finanszírozott szociális szolgáltatások cselekvési tervét, azaz hogy milyen programokat, fejlesztéseket terveznek idén megvalósítani köz- és magántulajdonban lévő szociális szolgáltató intézmények.
A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság (DAS) által szervezett rendezvényen jelen volt Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Maurer Róbert önkormányzati képviselő, Mariana Dragoş, a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője és nem utolsósorban a megyeszékhelyen a szociális segítségnyújtás területén működő egyesületek, alapítványok és civil szervezetek képviselői.
Az ülés megnyitóján Kereskényi Gábor köszönetet mondott a megyeszékhelyen tevékenykedő összes társadalmi szereplőnek, hogy 2021-ben a szatmárnémeti városháza mellett voltak, és segítettek a városi szociális osztállyal együttműködve a különféle épp felmerülő és akut problémák megoldásában, a szociális esetek feltárásában és megszüntetésében, a lehető legjobb választ adva az emberek gondjaira. A polgármester azt szeretné, ha ez a hasznos partnerség az egyesületekkel, alapítványokkal, civil szervezetekkel folytatódna, és 2022-ben a viszonyok alkalmazkodnának az új kihívásokhoz. „Olyan család vagyunk, amelynek különleges helyzetekben is figyelembe kell vennie, meg kell tudni oldania a rászorulók sajátos igényeit” — mondta.
A Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság vezetője, Adrian Bălaj ismertette az általa vezetett intézmény szerkezeti felépítését, kezdve a hat szociális szolgálattal, négy nappali központtal, illetve a gyermekekkel, hajléktalanokkal és idősekkel foglalkozó intézmények bemutatásával. Elmondta: van egy központjuk a szociális sürgősségi esetekre és egy bármikor gyorsan mobilizálható csapat, amelyiknek az a dolga, hogy a felmerülő szociális eseteket azonosítsa, és ezekre azonnali megoldásokat találjon. Bălaj szerint 2022-ben a szatmárnémeti DAS nappali és tanácsadó központot kíván létrehozni Szatmárzsadányon, a Stea Egyesülettel közösen. Ez egy egészségügyi és oktatási mobilitáshoz kapcsolódó projekt, amely az írási-olvasási és szülői nevelési tevékenységeket célozza meg. Adrian Bălaj igazgató egy, a Hans Lindner Alapítvánnyal közösen megvalósítható projektet is megemlített, nevezetesen a Jiului sétányi épületben sikeresen működő központhoz hasonló idősek nappali központjának létrehozását a szatmárnémeti Parcului utcában. A DAS összesen 17 szociális szolgáltatást szerződött ki, a napközi otthonoktól kezdve a fogyatékkal élők otthoni gondozásáig és bentlakásos ellátásáig. A program becsült költségvetése 1,9 millió lej.
A DAS igazgatója említette meg a hétfői ülésen azt is, hogy dolgoznak azon, hogy a szociális ellátásban részesülők adatait egy olyan adatbázisban rögzítsék, amely révén elkerülhető a szolgáltatások megkettőzése. Szatmárnémetiben széles a szociális szolgáltatások köre, mutatott rá Bălaj, ezzel kapcsolatban arra biztatta a civil szervezeteket, egyesületeket, alapítványokat, hogy használják ki a lehetőséget új szociális szolgáltatások létrehozására.
Az alábbi alapítványok és egyesületek képviselőivel tárgyalták meg a 2022-es terveket: Nagyszülők Nyugalma, Szeretjük az Életet, Szent Gábriel, Szent Vince, Sfântul Acoperământ al Măicii Domnului, Szatmári Egyházmegyei Caritas, Máltai Szeretetszolgálat, Hans Lindner Alapítvány, Maurer Alapítvány, Stea Egyesület.

Princz Csaba

 

Szünetelni fog az ivóvíz-szolgáltatás!
Három fővezeték találkozik abban a vízaknában, amit a harmadik szatmárnémeti híd építése miatt most költöztetnie kell az Apaservnek. Nyolc településen nem lesz víz szerda estétől, csütörtök délig.
Mélygarázs: bevétel, vagy közszolgálat?
Lesz némi bevétele is a szatmárnémeti közkasszának abból, hogy magáncég üzemelteti majd a tervezett föld alatti parkolót, de az ellenzéki tanácsosok még több bevételt szeretnének ebből.
Határon átnyúló, egyedülálló fejlesztések a szatmárnémeti reptéren
Régi vágya valósult meg a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtérnek.
Cookie