×
2022. 08 14.
Vasárnap
Marcell
31 °C
Borult idő
1EUR = 4.89 RON
1USD = 4.75 RON
100HUF = 1.24 RON
Mi újság?

Kezdődik a nyolcadikosok felmérése

2022.06.14 - 10:29
Megosztás:
Kezdődik a nyolcadikosok felmérése
A vizsgateremben egy órát kötelező eltölteni, hamarabb nem lehet kimenni Fotó: Getty Images
A nyolcadikosok egyharmada érzi felkészültnek magát a képességfelmérő vizsgára — Szatmár megyében idén 2630 diák iratkozott be erre a megmérettetésre, ők 20 vizsgaponton adnak számot tudásukról.

Június 14-én a román nyelv és irodalom vizsga megírásával kezdődik a nyolcadikosok tudásszintjének felmérése. A román nyelv és irodalom vizsgát a június 16-i matematikavizsga követi, majd június 17-én a kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvből vizsgáznak. Eredmény június 23-án lesz, amit egészen 14 óráig függesztenek majd ki az iskolákban, amit az óvások benyújtásának időszaka követ: június 23-án 16 és 19 óra között, míg 24-én 8 és 12 óra között. Június 24–29. között az óvások elbírálásának időszaka következik, a végleges eredményeket pedig június 30-án teszik közzé — derül ki a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség közleményéből. 
A tanulók többsége amúgy februárban még kimerültnek vallotta magát, és úgy érezte, ebben a tanévben több segítségre volt szüksége a tanárok részéről. A Mentsétek meg a gyermekeket egyesület felmérésében megkérdezettek 35 százaléka állítása szerint nehezebben, 21 százaléka pedig sokkal nehezebben boldogult a házi feladatokkal az idei tanévben, mint korábban. A tanulók 50 százaléka vallotta azt, hogy könnyen átvette a tananyagot, míg 31 százalék lemaradt vele. A nyolcadikosok mintegy fele közepesen felkészültnek érezte magát az országos képességfelmérő vizsgára, és háromból egy diák mondta azt, hogy jól felkészült.

Szatmárban 2630 diák vizsgázik

Szatmár megyében idén 2630 diák iratkozott be a képességfelmérő vizsgákra, akik közül 754 magyar, míg 77 német tagozatos. A megyében található vizsgapontok száma 20, a javítópontok száma pedig kettő. A tanulók 8:30-ig foglalhatják el helyeiket, a vizsgatermek mindegyike audiovizuális eszközökkel felszerelt és a vizsgák közben megfigyelt helyiség. A vizsgalapok kiosztása és kitöltése pontban 9 órakor kezdődik, a diákoknak pedig 120, 180, különleges esetekben pedig 240 perc áll a rendelkezésükre a feladatok megoldására. A vizsgateremben töltött kötelező idő egy óra, ennél korábban nem hagyhatják el a termet a tanulók — tudtuk meg a Szatmár Megyei Tanfelügyelőségtől. 
Az oktatási minisztérium 69-es számú sürgősségi rendelete alapján egyébként az országos tantárgyversenyeken eredményesen szereplő diákok a képességfelmérő vizsgák megírása nélkül is folytathatják középiskolai tanulmányaikat, illetve a szükséges dokumentumokkal (beiratkozási kérvény, személyi igazolvány, a tantárgyversenyen szerzett oklevél és a gimnáziumi bizonyítvány) jelentkezhetnek az általuk kiválasztott líceumok és osztályok valamelyikébe — olvasható az edupedu.ro oldalon. A többi vizsgázó diák a képességfelmérő vizsgák végleges eredményeinek kihirdetése után az V–VIII. osztályos átlaga és a képességfelmérő vizsgákon elért átlaga alapján jut be valamelyik középiskolába.
Járay Zsanett

Hétfőn jár le a határidő
Július 18. és 25. között iratkozhatnak be a pótérettségire azok a diákok, akik részt szeretnének venni az idei vizsgák őszi szakaszán.
Egy tízes tanári jegy lett Szatmár megyében
Közzétette kedden a meghatározatlan időre szóló tanári állásokra pályázó pedagógusok elsődleges vizsgajegyeit az oktatási minisztérium, és mint kiderült, az óvások benyújtása és elbírálása előtt Szatmár megyében mindössze egy tanárnak sikerült színtiszta tízes jegyet szereznie. A fővárosban, ahol a legjobbak az arányok, 17 tízes jegy született.
Több mint 150 ezer magyar kimaradhat a népszámlálásból
Szatmár megyében és Szatmárnémetiben, mint ahogy Nagykárolyban is vannak hiányosságok — bár távolról sem olyan nagy százalékban, mint a székelyföldi megyékben. Az eddig jó példaként emlegetett Hargita és Maros megye tucatnyi településén nincs összeírva a magyarság.
Cookie