×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Kezdődhet a munka a Dacia szállón

2022.02.04 - 07:05
Megosztás:
Kezdődhet a munka a Dacia szállón
Úgy néz ki, hogy minden feltétel adott ahhoz, hogy tavasszal elkezdődhessenek a külső szemlélők számára is látható munkálatok a szatmárnémeti Dacia szálló épületén, minden engedély megvan.

Jó híreket közölt szerkesztőségünkkel tegnap Danciu Zamfir, a Szatmár Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság vezetője: a magyarországi MANEVI Zrt. tulajdonában lévő Dacia Kft.-nek minden műemlékvédelmi, kultuszminisztériumi, szakhatósági és a többi engedélye megvan ahhoz, hogy elkezdhesse az egykori Pannónia szálló restaurálási munkálatait. Már tavaly év végén látszott, hogy minden rendben lesz az engedélyeztetéssel, a szatmári hatósági szakemberek remélik, hogy a november óta eltelt időben az ügyvezetésnek sikerült felvennie a kapcsolatot és megegyeznie restaurátor cégekkel is, illetve hogy erre az anyagi kerete is megvan a tulajdonosnak. Danciu elmondta, hogy a felújítási munkálatok minden fázisára szólnak a szakhatósági engedélyek, tehát a pincétől a tetőig mindent felújíthat a cég, nem kell egyes fázisokért újabb és újabb engedélyekért folyamodnia.

Mennyi volt és mennyi lesz?

A közeledő munkakezdési dátum nyitottabb hozzáállást is eredményezett az időközben részvénytársaságból korlátolt felelősségű társasággá lett Dacia Kft. vezetősége részéről; úgy tudjuk, sajtótájékoztató is lesz szervezve, mielőtt a munkát elkezdenék, egy ilyen nyilvános eseményen a sajtó közvetítésével tájékoztatnák a nyilvánosságot arról, hogy pontosan mi is fog történni az épülettel, és mennyi időbe fog telni, míg elkészülnek. Az eseményen kiderülhet az is, mennyiért vette meg a MANEVI Zrt. a szállót tulajdonló Dacia Rt.-t 2017-ben, illetve hogy mennyibe fog kerülni az eredeti állapotok visszaállítása.

Alapítványi gondozásban

A felújításban történő előrelépés ígéretének köze lehet ahhoz, hogy másfél évvel ezelőtt a magyar külügyminisztérium létrehozta a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt, amelyik felügyelete alá vonta az addig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő portfóliójába tartozó MANEVI Zrt.-t is, és amelyik több milliárd forintos „kezdőtőkét” is kapott. Az alapítványról rendelkező törvény szerint az új entitásnak a célja „a közép-európai régió egyes műemléki vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező és magyar vonatkozású történelmi, kulturális öröksége, művészeti gyökere, múltja, hagyománya szempontjából jelentőséggel bíró” épületeinek állagmegóvása, felújítása, fenntartása.
Már nagyon itt lenne az ideje elkezdeni az 1902-ben felavatott épület komoly felújítási munkálatait, 2018 óta vár erre a szatmári és a nemzetközi közvélemény.

Princz Csaba

 

Szatmárnémeti húsz pontján mérik a levegőminőséget
Van a szatmári megyeszékhelynek egy a Szabolcs – Szatmár – Bereg-i megyeszékhellyel közös környezetvédelmi projektje, amely által létrejöhetett egy több ponton is végezhető, folyamatos levegőminőség-mérés.
Gyermeknapon nyit a kívül-belül megújult múzeum
Friss terekkel, izgalmas kiállításokkal és programokkal nyit meg június elsején a Szatmár Megyei Múzeum. A határmenti együttműködés révén rehabilitált épületben innovatív tárlatokkal, modern eszközökkel, megújult térben várják a látogatókat.
Szatmárnémeti az RTL műsorán
Magyarországi televíziós csatorna forgatott nemrég Szatmárnémetiben, az utóbbi évek munkájáról (is) kérdezte Kereskényi Gábor polgármestert. Szombat délelőtt van műsorra tűzve a városriport.