×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Kezdődhet a kórházi szárny építése

2021.11.26 - 07:44
Megosztás:
Kezdődhet a kórházi szárny építése
Aláírták a megyei kórház új, hatemeletes, helikopterleszállóval ellátott szárnyának tervezési és kivitelezési szerződését, kora nyáron kezdődik a legnagyobb egészségügyi beruházás.

A közbeszerzési eljárás malmai lassan őrölnek, de egyszer csak a végére érnek — tegnap Pataki Csaba megyei tanácselnök és a kivitelező konzorcium képviselői aláírták a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház új, hatemeletes szárnyának műszaki tervezési és kivitelezési szerződését, amely egyben „Szatmár megye újkori (forradalom utáni) történelmének legjelentősebb egészségügyi beruházása és a megye történelmének legnagyobb, közel 100 millió lejes épület-infrastrukturális szerződése. Hároméves előkészítési folyamatot követően tavaly szeptemberben értünk az első mérföldkőhöz, amikor aláírtuk a finanszírozási szerződést, most pedig a második mérföldkövet is magunk mögött tudhatjuk — ez a szerződés-aláírás azért húzódott, mert kétszer is megtámadták a közbeszerzési eljárás eredményét a vesztes cégek. Szerencsére életben van már a törvény, amelynek köszönhetően nem kell már megvárni a fellebbezési perek végét, hanem a szerződést a nyertes kihirdetését követően azonnal alá lehet írni a céggel, a jogi huzavona meg csak zajlódjon, de nem kényszeríti tétlen várakozásra a beruházást. De ez nem csak a legnagyobb, úgynevezett 'civil épület' beruházás, hanem a kivitelezési ideje is nagyon rövid, 26 hónap — ebből 6 hónap alatt kell elkészülniük a műszaki terveknek, s jövőre, kora nyáron kezdődik is a gyakorlati építkezés” — magyarázta lapunknak Pataki Csaba tanácselnök. Kiemelte azt is: ez a projekt nem összekeverendő más, az egészségügy területén megvalósított fejlesztésekkel és idén átadott korszerűsítési munkálatokkal (az urológia és az intenzív terápiás osztály felújítása, vagy épp a neurológia számára felépített 2500 négyzetméteres konténer kórházmodul, amelyet hamarosan át fognak adni). „Lassan igazodunk a nyugati mentalitáshoz, ahol nem régi kórházakat újítanak fel, hanem újakat építenek. Egyébként ez az új szárny az első olyan kórházak között lesz Romániában, amelyeket a forradalom után, európai és kormánytámogatásokból építenek fel. Az egészségügyi rendszer korszerűsítése továbbra is abszolút prioritás számunkra nemcsak a betegek, de az egészségügyi dolgozók érdekében is, és azoknak, akik a kórház jelenlegi vezetését, valamint a Szatmár Megyei Tanácsot rendszeresen sárral dobálják, mi most konkrét tényekkel válaszolunk” — tette hozzá Pataki.

„Ez a beruházás alapjaiban változtatja meg a Szatmár megyei egészségügy struktúráját — előremutató irányvonal. Mint a megyei kórház igazgatótanácsának volt elnöke is nagyon büszke vagyok erre” — mondta Nagy Szabolcs parlamenti képviselő.

„Ez a legfontosabb és legjelentősebb egészségügyi fejlesztés, amelyre a szatmáriaknak és a szatmári egészségügynek már nagyon régóta szüksége van. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház több épülete ’73–75 között épült, és akkor ugyancsak modernnek számított, de azóta eltelt fél évszázad; a régi kórház múlt századi épületéről nem is beszélve, szükségünk van egy új, fejlett és modern egészségügyi szárnyra, amely megfelel minden XXI. századi elvárásnak” — hangsúlyozta Adrian Marc kórházmenedzser. Az 1973-ban épült, 700 ágyas „új kórház” most egy modern, európai színvonalú, hatemeletes épületszárnnyal bővül, amely nem csupán magasabb színvonalú ellátást biztosít majd a betegek számára, de megyei egészségügyi intézményként is sokkal vonzóbb lesz a fiatal szakorvosok számára. A 18 modern műtővel és 235 ággyal felszerelendő új szárnyban helyet kap az intenzív terápiás osztály, az urológia, a sebészet, a gyermeksebészet, a plasztikai sebészet és az ortopédia, valamint egy vérátömlesztési egység, az épület tetején pedig helikopterleszállót alakítanak ki.
A legjelentősebb egészségügyi beruházást megalapozó ROcHUs – Care for health in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg counties elnevezésű projekt együttműködési megállapodását még 2018 szeptemberében írták alá, a 24 millió euró összértékű projekt legnagyobb részét, azaz 11,5 millió eurót a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Program keretében, pályázaton nyerte Szatmár megye, 1,5 milliót kormánytámogatásból, a fennmaradó összeget pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozza.

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Nagyszabású útfelújítás zajlik a megye déli részén
Munkagépek szántják a Tasnádot a szilágsági megyehatárral összekötő útszakaszt, ugyanis teljes mértékben felújítják az 1F jelzésű országutat, központi költségvetésből történő finanszírozással.
Alig 10 lejből kell jót főzni a kórházakban
Milyen ételt lehet kihozni napi 7–10–11 lejből? Pont ott, ahol a legjobbat kellene adni, hogy a lakosok egészségi állapota minél hamarabb javuljon, a hazai kórházakban ennyi jut átlagosan egy személy étkeztetésére. Nem egy ételre, hanem a teljes napi fejadagra.
Cookie