×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Kevesebb segélycsomag lett kiosztva idén

2020.08.01 - 12:50
Megosztás:
 • Kevesebb segélycsomag lett kiosztva idén
  Élelmiszercsomagokat és higiéniai termékekből összeállított EU-s segélycsomagokat is osztottak a rászorulóknak az elmúlt időszakban Szatmárnémetiben, évről évre kevesebb a jogosult.

  Pénteken ért véget az élelmiszercsomag-osztás Szatmárnémetiben, korábban higiéniai termékeket tartalmazó csomagokat kaptak a rászorulók, ezek kiosztásának időszaka július 14-én zárult.

  Sajnálattal tapasztalják, hogy egyre-másra esnek ki kategóriák a jogosultak csoportjából, összegzett Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, azonban ez EU-szintű döntés, ebbe nincs helyben beleszólásuk. Korábban a fokozott és súlyos fogyatékkal élőknek és a minimálnyugdíjat kapó időseknek is járt ilyen csomag, mostantól ezek a kategóriák kiestek a kedvezményezetti csoportból. Úgy tudják, hogy a megvonásokhoz a járványhelyzet is hozzájárul, ami épp emiatt még sajnálatosabb, mert olyan emberek esnek el a segélytől, akiket az egészségügyi válság hatásai is komolyan érintenek, tudatta a polgármester.

   

  Értesítő lesz küldve

   

  Hatezer személyről van szó, akik kiesnek a segélyezettek köréből, ebben a turnusban Szatmárnémetiben már csak mintegy 350 főnek van joga az EU-s csomagokhoz, olyanoknak, akik szociális segélyt vagy családfenntartási támogatást kapnak. Az osztási időszak véget értét követően a higiéniai csomagokból és az élelmiszercsomagokból is több mint 100–100 maradt a szatmárnémeti szociális igazgatóság (DAS) raktárában, tájékoztatta lapunkat ennek igazgatója. Adrian Bălaj elmondta, hogy lesz egy második turnus, amikor postai úton is értesítik a jogosultakat, hogy menjenek el a Jiului sétány 64. szám alatti DAS-központba átvenni a csomagokat. Ha így sem talál gazdára mind, a szatmárnémeti szociális lakásokban lakók, megélhetési nehézségekkel küszködők fogják ezeket megkapni, ha pedig még ezután is marad a csomagokból, azokat elküldik más településre, ahol talán nagyobb szükség van rájuk.

   

  Lesz még segítség

   

  A polgármester a rendszer negatívumai mellett szerencsésnek tartja, hogy lesz még segítség a rászorulóknak, a közegészségügyi igazgatóság jóvoltából hamarosan egészségügyi maszkokat fognak tudni osztani a szegényeknek, illetve a minimális nyugdíjat kapó, 75 évnél idősebb szatmárnémeti kisnyugdíjasok élelmiszerjegyeket kaphatnak. „Minden érintettet értesíteni fogunk, ha eljön az ideje, de a sajtóban is meg fognak jellenni az ezzel kapcsolatos értesítők” — tette hozzá Kereskényi Gábor.

   

   

  Princz Csaba

   

   

  Cookie