×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Kevesebb iskolában tanulnak online jövő héten

2021.09.25 - 12:01
Megosztás:
Kevesebb iskolában tanulnak online jövő héten
Több iskolában kezdődik jövő héttől jelenléti formában az oktatás, mint az előző héten, Fotó: vaol.hu
Országos viszonylatban pénteken 54-re emelkedett a 6 ezreléknél magasabb fertőzöttségi rátájú községeknek, városoknak a száma, ám megyénkben alig három területi-közigazgatási egység van ezen határérték felett.

 A Kolozs megyei Katona (12,08) és Palackos (9,66), valamint a Szeben megyei Kisselyk (9,48) településeken a legmagasabb a fertőzöttségi arány. Szatmár megyében Vámfalu (8,21‰), Szatmárhegy (6,62‰) és Nagytarna (6,08‰) községekben van a legmagasabb fertőzöttségi arány, derül ki a beavatkozásokat irányító és koordináló országos központ (CNCCI) adataiból, melyek alapján a tanügyminisztérium meghatározza a következő héten alkalmazandó tanítási módot.
Szatmár megyében a szeptember 27. és október 1. közötti időszakban a megyei vészhelyzeti bizottság döntése értelmében 259 (az előző héten 244 volt) tanintézmény az egyes forgatókönyv alapján — minden gyerek jelenléti oktatásban tanul, amíg az adott településen a fertőzöttségi szint 6 ezrelék alatt marad —, míg 10 (az előző héten 25 volt) a kettes forgatókönyv alapján működik. A kettes forgatókönyv esetében a bölcsődések, óvodások, elemi osztályok diákjai, illetve a speciális oktatásban részt vevő gyerekek jelenléti oktatásban tanulnak az egészségügyi előírások betartásával. Ez esetben a gimnazisták és a líceumi osztályok diákjai automatikusan online oktatásra térnek át, amennyiben a településükön a fertőzöttségi szint meghaladja a hat ezreléket. Amennyiben a településen karantént rendelnek el, minden óvodás és iskolás is online tanrendbe kerül.
A tanfelügyelőség közleményéből kiderül, hogy a jelenléti oktatás megszűnik, és online rendszerre térnek át abban az esetben, ha egy osztályban, óvodai csoportban koronavírusos megbetegedést diagnosztizálnak, ekkor az illető osztály a következő 14 napon online oktatási rendszerben tanul. Már a nyolcadik napon visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz a gyerekek, ha gyorsteszttel ellenőrzik őket, és megbizonyosodnak róla, hogy nem fertőzöttek. Amennyiben a hetedik, nyolcadik vagy líceumi osztályban fertőződik meg valaki, az osztálytársaik közül azok folytathatják a jelenléti oktatást, akik megkapták a védőoltást, vagy kevesebb mint 180, de legalább 14 napja átestek a betegségen. A többiek az interneten keresztül követik az órákat.

Újabb esetek a megyében

A Szatmár megyei vészhelyzeti bizottság szeptember 23-ai határozata alapján a megyében több osztály és óvodai csoport tért át a kettes forgatókönyvre csütörtöktől azokon a településeken is, ahol a fertőzöttségi arány hat ezrelék alatt van, mivel a gyerekek és a pedagógusok körében koronavírus-fertőzés ütötte fel a fejét. A jóváhagyott lista szerint a megyeközpontbeli Voinicelul napközi középső csoportjában és a Dumbrava Minunată napközi kiscsoportjában a pedagógusok körében van igazolt fertőzéses eset, így az óvodai csoportok október 6-ig online oktatásban vesznek részt.
A szatmárnémeti Grigore Moisil Általános Iskolában a IV. A és IV. B, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban a XII. A és C, az Aurel Popp Művészeti Líceumban a XII. C, a Szatmárnémeti Református Gimnázium XII. D, valamint a Gheorghe Dragoş Gazdasági Líceum XI. F osztályos diákjai két hétig a kettes forgatókönyv szerint tanulnak a diákok körében igazolt megbetegedések miatt.

Sógor Beáta

Kovács: Gúnyt űztek a versenyvizsga jelentkezőiből
Felháborodásának adott hangot Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő a múlt héten megtartott iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsgával kapcsolatban.
Szimultán osztály: szükséges rossz?
A romániai diákok 10%-a szimultán osztályban tanul, ezek 92%-a pedig vidéken található, számol be az edupedu.ro a tanügyminisztériumtól kapott információkra alapozva. Szakemberek szerint a szimultán osztályok is segítenek az iskolaelhagyás visszaszorításában.
37 tanintézményben van  koronavírus-fertőzött gyerek
Érdekes jelenség kezd kialakulni az országban, ahol a koronavírus-fertőzéstől tartó szülők kérésére hivatkozva sorra zárnak be az iskolák, amelyeknek a jelenlegi szabályozás szerint elvileg csak akkor kellene áttérniük a távoktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés.
Cookie