×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Kevesebb gyerek Vámfaluban

2012.05.10 - 13:50
Megosztás:
Kevesebb gyerek Vámfaluban

Vámfaluban fokozatosan csökken a magyarság száma, ennek következtében az iskola magyar tagozatán is egyre kevesebb a gyerek. Balla Tímea tanítónő tizenkét éve tanít az iskolában.

 

— Amikor idejöttem, még minden osztály, egytől–nyolcig önálló osztály volt, most csak összevont osztályok működnek: I–III., II–IV., V–VII. és VI–VIII. — magyarázta lapunknak Balla Tímea tanítónő. — Igaz, hogy akkor még tizenöt gyerekkel is lehetett osztályt indítani. Ma már összesen kilencven magyar tanulója van az iskolának, lehetne több is, de nem találom a magyarázatot arra, hogy miért adják a magyar szülők román tagozatra a gyerekeiket. Pedig nem lehet azt mondani, hogy nincs minőségi oktatás a magyar tagozaton, hiszen minden tanuló bejut a középiskolába, nagyon sokan főiskolát végeznek, az iskola pedagógusai között is sokan kezdték itt a tanulást, közéjük tartozom én is.

 

Hagyományőrzés

 

— Szerintem nagyon sok előnye van annak, hogy itt kezdtük a tanulást, mert az, amit gyerekkorunkba tanítóinktól és tanárainktól megtanultunk — legyen az iskolai anyag vagy népszokás — igyekszünk megtanítani a mi tanítványainknak is, hogy megmaradjanak azok a szokások, azok a hagyományok, amelyeket a szülőktől és nagyszülőktől vettünk át. Nem tudjuk megakadályozni, hogy modernizálódjon a világ, nem is akarjuk, de kultúránk gazdagabb lesz azzal, ha többet ismerünk múltunkról. Az iskolában az alsó tagozatosok számára beindítottam egy opcionális programot hagyományőrzés témában, négy évig hetente egyszer egy órában foglalkozunk kézművességgel. Eljárunk a fazekas műhelybe is, de a nagyobbik iskolaépületben is van egy korong, amelyik segítségével tudunk cserépvázákat készíteni. Póti Melinda tanárnő pedig a színjátszócsoportot vezeti, de műsorokat készítenek a jelentősebb ünnepeinkre is. A színjátszócsoport a Halmiban megrendezett VII. Diákszínjátszó Fesztiválon is szép sikert ért el. A probléma az, hogy évről évre kevesebben vagyunk. Eddig egy külön épületben volt a magyar tagozat, de már nem tudjuk megtölteni ezt az épületet, ezért elkezdődött a román osztályok beköltöztetése — állapítja meg keserűen Balla Tímea.

Elek György

 

Cookie