×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
9 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Vidék

Kevés lesz a magyargéresi dinnye

2022.07.27 - 16:00
Megosztás:
Kevés lesz a magyargéresi dinnye
Több és szebb volt a 2021-es termés, és természetesen az ízre sem volt panasz Fotók: Magánarchívum
Lassan-lassan beérik a Szatmár megyei dinnyetermés is — ami valljuk be, sokunk nagy kedvence, hiszen mi lehetne jobb egy forró nyári napon egy ízletes, előhűtött dinnyénél?

Akinek „vastag a pénztárcája”, eddig is megvette az útszéli árusoktól a túlárazott dinnyét, ám sokan vannak, akik úgy döntöttek, hogy megvárják az igazi, vidékünkön, megyékben termett finomságot. De akik csak az alacsonyabb ár miatt voltak türelmesek, lehet, hogy ráfizetnek: drága lesz idén a dinnye, és nincs is annyi belőle, mint az eddigi években. Bár a szatmáriak leginkább a piskolti dinnyét ismerik, illik tudni, hogy közelebb, Magyargéresen is termesztenek dinnyét — az ottani termelőt kerestük meg és faggattuk az idei terméséről. Mint elmondta, 5–6 éve foglalkozik dinnyével is, ám egyáltalán nem sorolja magát a nagy dinnyetermelők közé, hiszen soha nem foglalkozott hektárnyi gyümölccsel, évente csupán 50 ár területen termeszti a sokak által nagyon szeretett gyümölcsöt — ez a mennyiség viszont pont eleget tesz a falu igényeinek, sőt, a városba is mindig tudott szállítani belőle. Eddig.

„Sajnos az idei évben valami nem alakult jól. Mi magról vetjük, melegházban keltetjük a palántát, így próbálom elkerülni, hogy túlvegyszerezett növényeket ültessek. A kelési aránnyal most sem volt gond, professzionális magot vásároltam, ugyanazt, amit az eddigi években is, hiszen eddig mindig jók voltak a tapasztalatok. A palánták szépen fejlődtek, ám mikor elérkezett a kiültetés ideje, ami május 20–21-e körülre esett idén, onnantól kezdve alig fejlődtek valamit a tövek. Az én idei rossz termésemet nem csak a meleg okozza” — kezdte részletezni a magyargéresi termelő. 

Mint elmondta, a tavaly májusi árvíz sújtotta több mint 1200 hektár termőföldbe az övé is beletartozott, akkor több hektár krumplit mosott ki a víz a földből, így a tavalyi év amiatt is volt veszteséges. Idén azonban a dinnye oda került, ahol tavaly májusban víz állt. „Lehet, hogy a vízzel olyan salak vagy különböző baktérium is ide került, ami már nem távozott, és ami nem tesz jót a gyümölcsnek. Egyelőre másra nem panaszkodom, a zöldségek rendben vannak, fejlődnek, lesz termés bőven. De a dinnye katasztrofális, és szinte biztos vagyok benne, hogy az árvíznek is van hozzá köze” — magyarázta a gazda.

Mint elmondta, a nagy meleget öntözőrendszerrel próbálja ellensúlyozni, de a fejlődésben és a kötésben a meleg is visszavetette a palántákat. „Csepegtetőcsöves öntözőrendszert alakítottunk ki, azon keresztül kapják a palánták a vizet és mindent, amire szükségük van. De ilyen melegben sajnos ez nem elég, a növényeknek is szükségük lenne az enyhébb időjárásra, hogy lélegezhessenek, hiába szereti a dinnye a meleget, ez már neki is túl fojtó, befülled” — tette még hozzá. 

Ami pedig a termést illeti, nagyon kevés a kötés, míg tavaly egy tövön akár 7–8 darab is megjelent, idénre az első kötés csupán 2–3, esetenként négy gyümölcsöt eredményezett, s amellett, hogy ez nagyon kevés, különböző okok miatt a termések deformálódtak is, nincs meg a szép kerek, fajtától függően az ovális forma. Az anyagiakba nem ástuk mélyebben bele magunkat, hiszen egyértelműen nem lesz túl jövedelmező a dinnye, a géresi gazda reméli, hogy a többi zöldségfélével (amire megígérte, hogy amikor eljön a „szezonja”, visszatérünk) ellensúlyozni tudja az anyagi kiesést.

Szilágyi Kinga

Cookie