×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
19 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Gong

Két táncszínházi előadás lesz júniusban

2021.05.30 - 09:38
Megosztás:
Két táncszínházi előadás lesz júniusban
Fotó: Rab Zoltán
Június hónap folyamán a Harag György Társulat meghívására két táncszínházi előadás — a Tiszta és a János vitéz című — vendégszerepel Szatmárnémetiben, az Északi Színházban.

Június 10-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a Háromszék Táncegyüttes Tiszta című néptáncszínházi előadása lesz látható. „Nem kell járatosnak lenni a néprajztudományban ahhoz, hogy a 'tiszta' melléknévből azonnal főnevekre asszociáljunk. Mindenekelőtt nyilvánvalóan a 'forrás' kínálkozik (adja magát), de faluhelyen a 'szoba' sem merült még feledésbe, s a 'víznek' vagy a 'táncnak' ugyancsak közkedvelt jelzője.

Táncszínházi-néptáncszínházi előadásunk a 'tiszta' melléknév megannyi árnyalatát, virulens színeit szeretné megmutatni közönségének. Esetünkben fontos szerepet kap majd a mozdulat tisztasága (fegyelme), lehet az autentikus, múltba hajló, vagy jelent, jövőt idéző. Nem csupán a 'mit', a 'hogyan' is fontos számunkra tehát, példát szeretnénk mutatni majd 'tisztaságból', a tánc terápiás, tisztító erejéből” — áll az előadás szinopszisában.

A produkció rendező-koreográfusa Juhász Zsolt, társkoreográfusként Horváth Zsófia és Melles Endre dolgozott az előadás színre vitelén.

Június 13-án, vasárnap 18 órától lesz látható a Nagyvárad Táncegyüttes János vitéz című előadása.

„Ki ne ismerné kicsitől nagyig Petőfi Sándor János vitéz című, az igaz szerelem megpróbáltatásairól szóló, hihetetlen erejű történetét? Minden korban és kornak aktuális mese (vagy felnőttmese) ez, örök érvényű mondanivalóval. Táncszínházi előadásunk egy mesebeli miliőbe kalauzolja nézőit, amelyben főhősünk az embert próbáló akadályok ellenére is kitart az igaz szerelembe vetett hite mellett. Erre az útra hívjuk nézőinket: drukkoljunk együtt Kukorica Jancsinak, hogy egy szebb világban, valahol az Óperenciás tengeren túl ráleljen párjára, Iluskára — írja az előadás kedvcsinálója.

hirek/2021/majus/29/tancszinhaz-janos-vitez.jpg
Fotó: Nagyvárad Táncegyüttes

A táncszínházi előadás rendezője és koreográfusa Györfi Csaba, akit a szatmári közönség A tavasz ébredése című fizikai színházi előadás rendezőjeként és koreográfusaként ismerhet. Az előadás táncjeleneteinek koreografálásában részt vett továbbá Farkas Ágnes, Farkas Tamás és Tókos Attila.

Jegyek korlátozott számban az Északi Színház jegyirodájában vásárolhatók meg Szatmárnémetiben, hétköznaponként 10 és 17, szombaton 10 és 13 óra között. Kérik a kedves közönséget, hogy a jegyeket elővételben váltsák meg, vagy jelezzék a szándékukat a fent említett munkaidőben a 0261.712.106-os és a 0736.625.907-es telefonszámon, majd ezt követően a helyszínen kiválthatják a belépőket.

Online jegyvásárlásra a biletmaster.ro oldalon van lehetőség.

 

 

János vitéz — táncszínházi előadás a nemzeti ünnep alkalmából
A nemzeti ünnep előestéjén a Harag György Társulat meghívására Szatmárnémetibe érkezik a Nagyvárad Táncegyüttes a János vitéz című táncszínházi előadással. A produkció március 14-én, vasárnap 18 órától lesz látható az Északi Színházban.