×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Külföld

Két negatív tesztet kell bemutatni

2020.07.13 - 07:04
Megosztás:
Két negatív tesztet kell bemutatni
Szerdától jelentősen szigorodnak a magyarországi beutazás feltételei — a sárga zónának minősített Romániából érkezők csak úgy kerülhetik el a karantént, ha két negatív koronavírustesztet is bemutatnak.

Amint arra számítani lehetett, Magyarország szigorított a beutazási feltételeken, méghozzá jelentősen — a korlátozások kedd éjféltől (szerdán nulla órától) lépnek életbe. Az operatív törzs javaslatára hozott kormányrendelet értelmében vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az országokat, a besorolásokat pedig minden hét szerdai napján frissítik, és különböző szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, valamint a külföldi állampolgárokra.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból korlátozás nélkül léphet be, sárga vagy piros jelzésű országból belépve pedig egészségügyi vizsgálaton esik át. Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy — ha az nem jelent járványügyi kockázatot — hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre; ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat nem állapítja meg a fertőzés gyanúját, és az érintett rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, 14 napra hatósági házi karanténban, amennyiben pedig az érintett nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve — ez alól mentesülhet, ha a Magyarországra való belépést megelőző öt napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett negatív koronavírustesztet tud bemutatni.

A sárga jelzésű országból érkező, nem fertőzőgyanús nem magyar állampolgár 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy (ha arra lehetőség van, és nem jelent járványügyi kockázatot) hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre — de nem szükséges a karantén, ha az illető a Magyarországra történő belépést megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő molekuláris biológiai vizsgálat — SARS-CoV-2-teszt — eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható a SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében.

A tranzit- és teherforgalom, valamint a hivatalos célból történő utazás kivételnek számít, de az egészségügyi ellenőrzés ebben az esetben is kötelező a határátkelési pontokon. Különös méltánylást igénylő esetekben — akárcsak korábban — a magyar rendőrség felmentést adhat a beutazási korlátozások alól.

Az átingázókkal kapcsolatosan nem történt külön pontosítás, a Magyar Közlönyben megjelentek értelmében a korlátozott sávban történő határátlépés esetében úgy fogalmaznak: a külpolitikáért felelős miniszter által meghatározott szomszédos állam polgárai Magyarország területére legfeljebb 24 óra időtartamra, az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek.

A járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásaira vonatkozó rendelet  ITT olvasható teljes egészében.

Szabó Kinga Mária

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie