×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Külföld

Két marék földdel Indiába

2012.11.07 - 18:32
Megosztás:
Két marék földdel Indiába

Lénárt „Léna” Ferenc barátjával, Mutulai Györggyel biciklizett végig Európán és Ázsián. Szerdán izgalmas élménybeszámoló és filmvetítés segítségével mi is tudomást szerezhettünk kalandos útjukról, ugyanis Léna Szatmárnémetibe is elhozta a történetét.

Egyéves előkészület után 2011. április 2-án indult útnak Lénárt „Léna” Ferenc barátjával, Mutulai Györggyel, ezúttal Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírját választották célpontul. A több ezer kilométeres utat kerékpárral tették meg, Bulgárián, Törökországon, Iránon és Pakisztánon keresztül jutottak el Indiába, ahol hímezett zsákokba téve egy-egy marék földet helyeztek el a nyelvtudós sírján. Szerdán izgalmas élménybeszámoló és filmvetítés segítségével mi is tudomást szerezhettünk kalandos útjukról, ugyanis Léna a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumba, a Református Gimnáziumba, majd a G.M. Zamfirescu Kulturális Központba is „elvitte” történetét, régi barátja, Cserey Csaba „Csabcsi” kíséretében, aki egy indiai ütőhangszeren játszott dallamaival tette még emlékezetesebbé a bemutatót.

Kerékpárral a nagyvilágban

Legutóbbi, Orosháza—Dardzsiling expedíciójának élményeit osztotta meg szatmári közönségével Léna szerda délután. Érdekes történeteket mesélt a Kőrösi Csoma Sándor sírjához vezető kerékpárútjáról a világjáró — amellett, hogy az út örömteli perceiről is beszámolt, a legijesztőbb és legfurcsább epizódokról is szót ejtett. Mint megtudtuk, a több ezer kilométeres útra Orosházáról indultak, Battonyánál lépték át a magyar határt, majd Románián, Bulgárián, Törökországon és Iránon keresztül Indiába jutottak, amiről csak annyit mondott a kerékpáros: „India varázslatos és misztikus egy darabig, egy idő után őrjítő, de turistaként érdemes ide látogatni”. A két utazó csak az útvonalát tervezte meg, így minden egyes nap új szállást kellett keresniük, a több hónapig tartó kerékpározás során tehát szinte mindennel találkoztak. „ Rengeteg kultúrát ismertünk meg, rendkívüli élményekben volt részünk, viszont voltak veszélyes és szomorú pillanataink is” — mesélte a világjáró, aki épp Bin Laden kivégzésekor érte el Pakisztán határát. „Talán a legnehezebben a hőséget bírtuk, a 45 fokos melegben szinte a felsőnkön és nadrágunkon keresztül barnultunk le. A tikkasztó meleg miatt volt, hogy órákat kellett pihennünk” — számolt be Léna, aki filmet is készített kalandos útjukról.

Mészáros Petra

 

 

Cookie