×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél

2021.11.26 - 09:38
Megosztás:
Két hónap alatt 3500 hamis igazolás Peténél
Tovább zajlik a nyomozás és tovább dagad a botrány a petei vámban működő oltóponton gyártott hamis igazolványok ügyében — újabb gyanúsítottakat, köztük még egy asszisztensnőt állítottak elő.

Bő egy héttel ezelőtt pattant ki a botrány, akkor tartották az első házkutatásokat a nyomozóhatóságok az oltási kampány kezdetétől számított legnagyobb hamisítási ügy kapcsán — a történetnek azonban messze nincs még vége, újabb és újabb adatokat hoznak napvilágra, mint ahogy újabb gyanúsítottakat is előállítanak.
Csütörtökön kenőpénz elfogadásában, okirat-hamisításban és számítógépes csalásban való bűnrészesség miatt 24 órára előállították B. Patricia-Dianát, a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság egyik asszisztensnőjét, illetve ugyanezen bűnrészességekért két másik személyt is, akiknek a hatósági közlemény szerint „nem volt speciális státusuk”, csak épp felhajtói és közvetítői feladatokat láttak el — ők hárman voltak az összekötők az oltást nem, de igazolványt akaró kliensek és a vámbeli oltóponton dolgozó asszisztensnő és adatrögzítők között.
Mint ahogy arról már többször is beszámoltunk, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) múlt héten kedden Bihar és Szatmár megye 13 helyszínén, köztük a petei vám épületében működő oltóponton tartott házkutatásokat, melyek során összesen 127 000 eurót, 75 000 lejt, valamint 1000 font sterlinget találtak és foglaltak le. Kihallgatásra első körben 19 személyt kísértek be, akik közül egyet (a takarítónőt) házi őrizetbe, négyet pedig 30 napos előzetes letartóztatásba helyeztek: az oltóponton dolgozó H. Daniela - Ioana egészségügyi asszisztenst, I. Marc és B. Horea adatrögzítőket csúszópénz elfogadásával, folytatólagosan elkövetett közokirat-hamisítással és informatikai csalással gyanúsítják, akárcsak a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságon dolgozó S. Voichiţa-Camelia egészségügyi asszisztenst. A korrupcióellenes ügyészek szerint H. Daniela, I. Marc és B. Horea a 2021-es év folyamán sorozatosan kértek és kaptak 250–300 euró közötti összegeket azoktól a személyektől, akik meg akarták szerezni az oltási igazolást és az európai uniós digitális Covid-igazolványt, magát az oltást azonban eszük ágában sem volt bevenni. A kliensek az oltóponton tevékenykedő gyanúsítottak bizalmas ismerősein és közvetítőkön keresztül vették fel velük a kapcsolatot, s miután kifizették a tarifát, a három érintett bevezette adataikat az országos elektronikus oltási nyilvántartásba (RENV), kiállította számukra az oltási igazolást, majd annak alapján a zöldigazolványt is. A nyomozás rávilágított arra is, hogy a kliensek egy része személyesen megjelent ugyan az oltóponton, ott azonban nem immunizálták őket, csak kézhez kapták a kiállított igazolásokat; másik részük pedig (s ők voltak többen) soha be sem tette a lábát az oltópontra, csak megkapta az igazolásokat a pénzösszegért cserébe. A közvetítő meghatározott időközönként találkozott az oltóponton dolgozó gyanúsítottakkal, ilyenkor adta át nekik a kenőpénzeket — természetesen saját jutalékát megtartva magának.
A nyomozás jelenlegi állása szerint a 2021. szeptember 8.–november 2. közötti időszakban a vámbeli oltóponton 5495 személy adatai kerültek be az országos elektronikus oltási nyilvántartásba (RENV), mint oltottak — ám ebből több mint 3500-an meg sem fordultak az oltóponton, s természetesen nem is lettek immunizálva.
A hatósági közlemény hangsúlyozza azt is: további személyek ellen is folytatódnak vizsgálódások, hiszen nem csak az a vétkes, és kell bíróság elé állítani, aki hamisította az igazolást, hanem azokat is, akik igényelték a hamis okmányokat, adták a kenőpénzt.

Szabó Kinga Mária

 

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie