×
2020. 09 19.
Szombat
Vilhelmina
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.86 RON
1USD = 4.10 RON
100HUF = 1.35 RON
Belföld

Két év szünet után ismét exportált gázt Románia az Arad-Csanádpalota interkonnektoron

2020.09.15 - 18:39
Megosztás:
Két év szünet után ismét exportált gázt Románia az Arad-Csanádpalota interkonnektoron
Két év szünet után ismét exportált gázt Románia Magyarország irányába az Arad–Csanádpalota interkonnektoron keresztül — közölte Virgil Popescu gazdasági és energiaügyi miniszter kedden.

A tárcavezető a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, hogy a román export azt követően indulhatott be ismét, hogy a bukaresti hatóságok július 1-től liberalizálták a román kitermelésű gáz árát, amelyet a bécsi regionális tőzsdei árakhoz kötöttek, így a nyersanyag olcsóbb lett. A tárcavezető megemlítette, hogy a román gázkínálat nagyobb, mint a kereslet.

A miniszter szerint ehhez hozzájárult az, hogy a kormány megerősítette a Romgaz állami gázkitermelő menedzsmentjét, ennek köszönhetően 10 százalékkal nőtt a gázkitermelés. A miniszter azt mondta, a román állampolgárok 2020 telén minden bizonnyal kevesebbet fognak fizetni a gázért, mint egy évvel korábban. Ezt azért nyilatkozta, mert korábban a július 1-jei árliberalizáció következtében nem lett olcsóbb a gáz a lakossági felhasználók számára, holott a nemzetközi szabadpiaci ár jóval alacsonyabb volt, mint a szabályozott ár. A miniszter ezért többször felszólította a gázszolgáltatókat, hogy a lakossági fogyasztóknak tett árajánlatokban tükröződjön ez a változás.

Az Arad–Csanádpalota interkonnektoron keresztül legutóbb 2018 augusztusában történt gázexport Magyarország irányába.

 

23%-kal visszaesett az Európai Unió gáztermelése
Huszonhárom százalékkal 16 milliárd köbméterre esett vissza az Európai Unió (EU) gáztermelése 2020 első negyedévében - derül ki az Európai Bizottság (EB) Energiaügyi Főigazgatóságának jelentéséből.
A román gazdasági miniszter szerint a két magyar vállalat elállt a román-magyar gáz interkonnektor lekötésétől
A két magyar vállalat, amely 2018-ban lekötötte a román-magyar gázhálózatot összekötő interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres kapacitását, visszalépett a projektből, hiszen tavasszal, amikor már fizetniük kellett volna, hogy megerősítsék az elkötelezettségüket, nem tették meg - nyilatkozta Virgil Popescu román gazdasági miniszter pénteken.
A szolgáltatóknak kell fizetniük a villamos energia és a földgáz bekötési díját
Döntéshozó testületként fogadta el a képviselőház kedden az elektromos energiáról és a földgázról szóló törvény módosítását, amely ezentúl mentesíti a fogyasztókat a bekötési és különböző illetékek befizetése alól.
Cookie