×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Készülnek a közúti felüljárók

2020.06.20 - 08:20
Megosztás:
Készülnek a közúti felüljárók
Az utolsó előtti közúti felüljáró építésén dolgoznak a szatmárnémeti körgyűrű építői. A Lázári úti lesz az utolsó, amelyik készen lesz, mert egy villanyoszlop még mindig rossz helyen van.

Újabb fázisához érkezett a szatmárnémeti körgyűrű építése, az olaszok eljutottak a felüljáró-építésig. A Károlyi úton és a Petei úton vannak készen már ezekkel, most a Mikolai út fölött átívelőn dolgoznak. A Lázári út fölé tervezett szárazhíd lesz az utolsó, mert itt még mindig a helyén van a nyomvonalon lévő középfeszültségű villanyoszlop, az Electricával két éve nem tudnak dűlőre jutni az oszlop elköltöztetésében. Sőt, mára az is kiderült, hogy ha meglett volna a költöztetési hatástanulmány már munkakezdéskor, de az oszlop elköltöztetését mostanra hagyta volna az utászcég, akkor ma már nem lenne jó az akkor készített tanulmány. Azóta változott a rendszer, történtek fejlesztések a hálózaton, ami miatt már új dokumentáció kellene, nem lenne jó a két évvel ezelőtti. Nincs dátuma annak, hogy mikor lesz az oszlopköltöztetés, és mikor lehet készen a Lázári út fölötti felüljáró, de valószínűleg ez lesz az utolsó, mert ha a rendben lévő közútiakkal végeznek, a vasúti felüljárók felépítése következik.

 

Bezavar a sok eső is

 

Korábban megoldandó tételként szerepelt az utászok határidőnaplójában a gázvezetékek elköltöztetése vagy teherbíróbbakká tétele, ez azonban mostanra megoldódott, a Transgaz mérnökei jövő hónapban jönnek megcsinálni a nyomáspróbákat. Ha az új vezetékek jól vizsgáznak ezeken, ezt az akadályt sikerrel vette az útépítő. A két közszolgáltatón kívül még van egy, az operatív munkavégzést akadályozó tényező, mégpedig az időjárás; a sok eső miatt sokszor annyira lágy a talaj, hogy nem tudnak felvonulni a munkagépekkel. Heves éjszakai esőzés okozott már vájatbeomlást reggelre, amikor a gázcsőáthelyezésen dolgoztak.

Az Itinera–Collini Lavori–Via Design konzorcium mérnökei úgy becsülik, jövő hónapban kezdődhet el a felüljáró-fémkeretek betonozása ott, ahol ezek már megvannak; ezt a munkafázist is a Károlyi útnál kezdenék.

 

Princz Csaba

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie