×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Készülhetnek a vizsgázó diákok

2020.11.04 - 14:40
Megosztás:
Készülhetnek a vizsgázó diákok
Fotó: pixabay.com
A tanügyminisztérium közzétette az érettségi és a képességvizsga mintatételeit, a végzős diákok tanulmányozhatják a tételsorokat.

Az élet nem áll meg a járványügyi helyzet alakulása ellenére sem, a végzős osztályok tanulói készülnek az érettségire és a képességvizsgára, a tanügyminisztérium honlapján pedig megjelentek a vizsgák mintatételei. A 2021-ben esedékes érettségi kapcsán a román nyelv és irodalom, anyanyelv, matematika, történelem, anatómia, biológia, kémia, fizika, földrajz, informatika, humán-szociológia tantárgyak tételsorait tették közzé, amiket a https://rb.gy/p7xx36 honlapon lehet megtekinteni. A soron következő érettségiszesszióra május 31. és június 4. között iratkozhatnak be a maturandusok, számukra június 4-én ér véget a tanév. A hivatalos ütemterv szerint június 14. és 16. között a román, 16–17-én az anyanyelv, június 23–25. között az idegen nyelv szóbeli, míg június 18–23. között a digitális kompetenciavizsgák zajlanak, az írásbeli vizsgák sora pedig június 28-án a románnal kezdődik. Június 29-én a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból, június 30-án a profilnak megfelelő választott tantárgyból, július elsején pedig anyanyelvből írásbeliznek a diákok. Az érettségi eredményeit július 5-én legkésőbb 12 óráig teszik közzé. Fellebbezni szintén július 5-én lehet, 12 és 18 óra között. A fellebbezések elbírálását követően július 9-én hozzák nyilvánosságra a végleges eredményeket. 

Új generáció

A képességvizsgára készülő nyolcadikosokról sem feledkeztek meg, az őket érintő vizsgatételek modelljeit is nyilvánosságra hozta a szaktárca. Az új tételeket a nemzetközi felmérési kritériumok alapján alkották meg, és leginkább a román nyelv és irodalom tételsoraiban vannak számottevő változások. A minisztérium által előzetesen közzétett képességvizsga-tételsorokat hevesen támadták a szülői egyesületek, így most újragondolt tételeket mutattak be, ezeket a https://rb.gy/qpr0cw honlapon tekinthetik meg. Érdekes figyelemmel követnünk a most vizsgázó nyolcadikosok eredményeit, hiszen ők lesznek az első generáció, amely előkészítő osztályban kezdte el iskolai tanulmányait, és az új curriculum szerint tanult, többnyire megfelelő tankönyvek nélkül. A nyolcadikosoknak június 7. és 11. között kell beiratkozniuk a képességvizsgára, számukra június 11-én ér véget a tanév. Június 22-én a román, június 24-én a matematika-, június 25-én az anyanyelvi vizsgákat tartják meg, az eredményeket pedig június 29-én legkésőbb 14 óráig függesztik ki. A fellebbezéseket június 29-én 16 és 19 óra között, illetve június 30-án 8 és 12 óra között lehet iktatni, a végleges eredményeket pedig július 4-én hozzák nyilvánosságra.

Sógor Beáta
 

50,3%-os átmenési arány Szatmáron
A pénteki iskolaigazgatói és aligazgatói versenyvizsga írásbeli próbáján országosan a jelentkezők 65,8%-a ért el legalább 7-est; a szatmári jelentkezők 50,3%-a kapott átmenő jegyet.
Versenyvizsgáznak  az iskolaigazgatók
Ma 10 órától szigorú előírások mellett rendezik meg az iskolaigazgatói versenyvizsgát, az országos viszonylatban meghirdetett több mint 8600 helyre 9200-an jelentkeztek.
Közzétették a vizsgaidőpontokat
Megjelent a Hivatalos Közlönyben a másodikos, negyedikes és hatodikos gyerekek kompetenciaalapú felmérésének időpontja. Ebből kiderül, hogy a gyerekek 2022. május 10. és 26. között adnak majd számot tudásukról.
Cookie