×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Vidék

Késnek az ingyenes egészségügyi maszkok

2020.06.16 - 14:43
Megosztás:
Késnek az ingyenes egészségügyi maszkok
Az önkormányzatok az előírásoknak megfelelően elvégezték a felmérést, és leadták az igénylést az egészségügyi minisztérium irányába, de eddig még nem érkezett semmilyen visszajelzés.

Amint arról beszámoltunk, a parlament elfogadta azt a jogszabályt, amelynek értelmében a rászoruló személyek havonta 30 darab védőmaszkot kapnak ingyen. A védőmaszkokat az egészségügyi minisztériumnak kell beszereznie az Unifarm Rt. állami vállalat révén, főleg belföldi gyártóktól. A vonatkozó törvény azt is előírja, hogy a helyi hatóságok el kell hogy küldjék a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak a jogosult személyek listáját. A minisztérium ugyancsak az egészségügyi igazgatóságok közvetítésével juttatja el a maszkokat a helyi hatóságokhoz, amelyek aztán kiosztják azokat a jogosultaknak. A törvény előírásai a világjárvány megszűntéig érvényesek. Az ügy kapcsán Szatmár megyei polgármestereket kérdeztünk.

Balogh Tibor, Ákos község polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy két hete adták le a kérvényt, de eddig még nem kaptak visszajelzést. A község tizenötezer darab maszkot kapott, hogy eleget tudjon tenni a jogszabályban előírtaknak. Köztudott, hogy Ákos községben nagyon sok olyan család van, akik hátrányos helyzetük miatt beilleszkednek valamelyik kategóriába. A polgármesteri hivatal másfél hónapja már kiosztott családonként két maszkot, amit a prefektúrától kaptak, s ha megérkeznek az újabb maszkok, azokat is azonnal kiosztják.

Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere, aki egészségügyi szakember, fontosnak tartja a védekezést, ennek minden előírt formáját ajánlja a lakosságnak, és felhívja a figyelmet, hogy a járvány még nem ért véget, nem szabad úgy viselkedni, mintha már nem létezne. A fentebb említett jogszabály értelmében hatszázhatvan maszkot kértek, jelenleg várják ezek kiszállítását, hogy mielőbb szét tudják osztani.

Szűcs Szabolcs, Szatmárhegy község polgármestere is várja a maszkok megérkezését, a kérvényt már korábban leadták. Figyelembe véve az előírásokat hatszáznegyvennyolc maszkot rendeltek meg. A polgármester azt tapasztalja, hogy a községben nincsenek problémák, figyelembe vesznek minden olyan előírást, melyek a védekezést szolgálják, bár ő személyesen túlzásnak tartja, ami az országban járvány elleni védekezés címén történik.

Kik jogosultak?

A következő hátrányos helyzetű csoportokba tartozók részesülhetnek az ingyenes védőmaszkokból: a 2001/416-os törvény alapján biztosított szociális segélyből részesülő családok tagjai; a 2010/277-es törvény alapján biztosított családfenntartási pótlékban részesülő családok tagjai; az 1000 lejnél kisebb összegű nyugdíjban részesülők; azok a rokkantsági kategóriákba besorolt személyek, akiknek kizárólag szociális juttatásokból származik jövedelmük (a 2006/448-as törvény 42-es és 58-as cikke alapján).

A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz
A széles körű maszkviselés másokat is maszkviselésre ösztönöz - állapította meg a Yale Egyetem kutatóinak tanulmánya.
Iohannis szerint addig van szükség a védőmaszk folyamatos használatára, amíg kellő szintre nő az átoltottság
Klaus Iohannis csütörtökön kifejtette, szerinte addig van szükség a védőmaszk állandó használatára, amíg a lakosság átoltottsága nem teszi lehetővé a koronavírus terjedésének megfékezését.
Cookie