×
2022. 05 19.
Csütörtök
Ivó, Milán
4 °C
Derült
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.70 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Kerekedik a töltési bicikliút

2022.05.13 - 10:11
Megosztás:
Kerekedik a töltési bicikliút
Fotó: SZFÚ/archív
Nő az esélye annak, hogy meglegyen az első szakasza a Szamos töltésének teljes szatmári hosszán végigérő bicikliútnak. Az Udvari és Dara közötti, szatmárnémeti szakasz a finanszírozásra vár.

Az országos helyreállítási terv finanszíroz bicikliút-építést, és a szatmárnémeti városvezetés arra számít, hogy nagyon rövid időn belül megnyílik a pályázási lehetőség. Két fázisban pályázna a város, mutatott rá Kereskényi Gábor polgármester, és mindkét fázisra elő van készítve a dokumentáció. 2–2,5 millió euróra fog pályázni a megyeszékhely. Mindkettő a korábbi években már — biciklisek és önkormányzat által is — szükségesnek nyilvánított, töltésen húzódó aszfaltcsík lefektetésére vonatkozik. Két pályázatról, de lényegében egyetlen bicikliútról van szó, az egyik a Szamos-töltésen, Szatmárnémeti és Szamosdara között lenne megépítve, a másik pedig ennek mintegy folytatásaként Szatmárnémeti és Szatmárudvari között van megtervezve kivitelezni.

Módosítás

A sikeres pályázás érdekében módosítani kellett pár dolgot a dokumentációban, ennek határideje a szoros, május 16-i dátumban volt megszabva. Hogy ezt tartani tudják, Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester azonnali tanácsülést hívott össze csütörtök délre, ahol a szükséges módosításról szóló tanácsi határozattervezetet egyhangúlag megszavazták a tanácsosok, és ma már küldheti is a papírokat Bukarestbe a városházi projektiroda.

Előzmények

A töltésen húzódó bicikliút tervei messzire nyúlnak vissza az időben, arra pedig, hogy az erre vonatkozó igény mióta áll fenn, nem is érdemes a szót vesztegetni. Azt az érintett önkormányzatok mindegyike tudja, hogy mennyire szükséges lenne legalább biciklivel közlekedhetővé tenni a Szamos-töltést (a folyó mindkét oldalán), de ez nyomatékosan szóvá téve 2016 őszén volt, amikor szamosdarai és szatmárnémeti biciklisek gyűltek a szatmárnémeti városháza elé, hogy tudatosítsák a városvezetésben: sok ember, elsősorban munkába ingázó ember életét könnyítené meg egy településközi bicikliút a töltésen.

Megyei érdekeltségű

Azóta ez az igény tovább lett gondolva, az új elképzelés már több mint negyven kilométer hosszú bicikliútról szól Pusztadaróc, Szatmárnémeti, Szatmárudvari, Aranyosmeggyes és Apa érintettségével, amelyik a máramarosi megyehatárnál lévő apai lankától Szamosdara másik végéig húzódna, a magyar határ túloldalán lévő Komlódtótfalu határáig. Ezt követte a tervezés-kivitelezéshez szükséges vízügyi engedély megszerzése, majd tavaly áprilisára a megyei bicikliút Szatmárnémetire eső szakasza megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése.

Princz Csaba

Cookie