×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Képviselőház: kezdődik a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló tervezet szakbizottsági vitája

2021.11.08 - 17:33
Megosztás:
Képviselőház: kezdődik a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló tervezet szakbizottsági vitája
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) javaslatára sürgősségi eljárással tárgyalja a képviselőház az uniós digitális Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvénytervezetet, a jogszabály vitája az egészségügyi szakbizottságban már hétfőn elkezdődik.

A képviselőházi frakcióvezetők döntéséről Ionuţ Moşteanu számolt be a sajtónak. Az USR frakcióvezetője elmondta, a tervezetet hat szakbizottság véleményezi, elsőként az egészségügyi bizottság. A politikus reményét fejezte ki, hogy a jogszabályt legkésőbb jövő héten szavazásra bocsátják a plénumban.

Ionuţ Moşteanu fontosnak nevezte, hogy a tervezetet széles többséggel fogadja el a képviselőház, mert a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetése megosztja a közvéleményt. 'Minden nap késlekedés újabb emberéletek elvesztését jelenti. Nekünk ezt meg kell állítanunk, az európai országokhoz hasonlóan be kell vezetnünk a Covid-igazolványt' - fogalmazott az USR frakcióvezetője.

A képviselőház egészségügyi szakbizottságának elnöke, Nelu Tătaru elmondta: a pártok november 12-ig nyújthatnak be módosító indítványokat a tervezethez. Közlése szerint a bizottság hétfőn és kedden egyeztet a frakcióvezetők helyetteseivel a módosító javaslatokról, és 'a konszenzus kialakítása után' a testület ülést tart, amelyen előzetes jelentést fogad el a jogszabályról. A többi szakbizottság ezt a jelentést fogja véleményezni - magyarázta az eljárást a képviselő.

Nelu Tătaru beszámolója szerint több javaslat is létezik már arra, hogy mi történjen azokkal az alkalmazottakkal, akiket nem lehet beoltani koronavírus ellen. A Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslata szerint például 60 napig az állam fizeti ki a tesztelésük költségeit.

A Covid-igazolvány munkahelyi bevezetéséről szóló törvény tervezetét október 27-én elutasította a szenátus. A jogszabályt a képviselőház tárgyalja döntő házként. AGERPRES

Tanügyminiszter: jövő hét elejéig tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba
Jövő héten tízmillió nyálteszt érkezik az iskolákba az iskolások, óvodások és tanügyi személyzet tesztelésére - közölte Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.
A koronavírus omikron-változatának új alfaját tanulmányozzák a szakértők
A szakértők az omikron-vírusváltozat néhány hete megjelent, számos kérdést felvető új alfaját tanulmányozzák - írja az AFP és a Reuters. Bár a francia egészségügyi miniszter szerint az új alfaj "a lényegen nem változtat", a még nem teljesen ismert jellemzői bizonyos kérdéseket vetnek fel.
Egy nap alatt csupán 3815-en kérték az első dózist
Az elmúlt 24 órában 17.067 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) pénteken ismertetett adataiból.
Cookie