×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Képviselőház: 30-ról 45 napra hosszabbítják a munkaügyi konfliktusok rendezésére irányuló kérések benyújtásának határidejét

2021.10.13 - 13:51
Megosztás:
Képviselőház: 30-ról 45 napra hosszabbítják a munkaügyi konfliktusok rendezésére irányuló kérések benyújtásának határidejét
A képviselőház szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely 30-ról 45 napra hosszabbítja meg a munkaügyi konfliktusok rendezésére irányuló kérelmek benyújtásának határidejét.

A társadalmi párbeszédről szóló 2011/62-es törvényt, illetve a 2003/53-as munkatörvényt módosító tervezetet 292 támogató szavazattal fogadta el az alsóház.

A munkaügyi jogvita rendezésére irányuló kérelmet attól a naptól számított 45 naptári napon belül lehet benyújtani, amikor az érintett alkalmazott tudomásul vette a munkáltatónak az egyéni munkaszerződés megkötésére, módosítására, felfüggesztésére vagy megszüntetésére vonatkozó intézkedését, beleértve a pénzösszegek kifizetésére vonatkozó kötelezettségvállalást is" - írja elő az elfogadott tervezet.

A jelenleg hatályos törvény az alkalmazottnak 30 napos határidőt szab meg a munkaügyi jogvita rendezésére irányuló kérés benyújtásához.

Az ügyben az alsóház a döntő fórum.
AGERPRES

Új munkaerő-közvetítő portál indul hamarosan Szatmár megyében
Június 16-tól új, román és magyar nyelvű munkaerő-közvetítő portál indul a megyében. A laboro.ro portál célja jól fizető munkahelyet találni a nehezen elhelyezkedni tudó emberek számára is. A Facebookon már érdemes követni a laboro.ro-t.
Fokozódott a stressz a pandémia idején
Nyolc iparág 40 vállalatának 2000 alkalmazottja körében készült felmérés mutat rá arra, hogy a világjárvány idején megnövekedett a munkahelyi stressz mind a férfiak, mind a nők körében. Veszélyt jelent a depresszió és a szorongás is, ez elsősorban a nőket érinti.
A fiatalok érdeklődnek a külföldi munkahelyek iránt
A külföldi munkahelyek iránt leginkább a 18–35 éves korosztály érdeklődik, és elsősorban a németországi, hollandiai, franciaországi, magyarországi és belgiumi állásokra figyelnek, az olaszországi és spanyolországi ajánlatok kevésbé vonzók számukra.
Cookie