×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Kenőpénzbotrány a petei határátkelőnél

2021.09.23 - 15:19
Megosztás:
Kenőpénzbotrány a petei határátkelőnél
Fotó: Román Határrendészet - Képünk illusztráció
Az egyik határőr a 200 euró csúszópénz átvételekor bukott le csütörtökön, fókuszba került társai 50–100 euró közötti összegekért tekintettek el a karanténkötelezettségi szabálytól.

Pénteken Szatmár és Máramaros megye kilenc helyszínén — határrendészek magántulajdonú ingatlanjaiban, valamint a petei határrendészet tulajdonában lévő ingatlanokban — tartottak házkutatásokat az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) szatmári irodájának nyomozói a Szatmár Megyei Törvényszék melletti Ügyészség ügyészeinek vezetésével, egy kiterjedt korrupciós ügy felgöngyölítése kapcsán. A nyomozás határon átnyúló, ugyanis a magyarországi hatóságok is részt vesznek benne — arra azonban már nem térnek ki a közlemények, hogy csak segítségnyújtásként, vagy mert esetleg magyarországi határellenőrző szervek is érintettek az ügyben.

A nyomozóhatóság megállapítása szerint a petei határátkelőpontnál már hosszabb ideje „bevett szokás” volt, hogy egyes szolgálatot teljesítő határőrök 50–100 euró közötti összeg fejében eltekintettek a karanténkötelezettségi szabály alkalmazásától bizonyos, vörös zónának minősített országokból érkező beutazók esetében — magyarán az utas okmányainak ellenőrzésekor nem jelezték a közegészségügyi igazgatóság dolgozójának, hogy az illető karanténkötelezettség alá esik. Leggyakrabban a menetrend szerinti, nemzetközi személyszállító cégek autóbuszainak vagy kisbuszainak sofőrei adták át a megfelelő összeget, annak függvényében, épp mennyi „problémás” személy volt az utaslistán, s ritkábban maga az érintett utas — ráadásul az egyik határrendész csütörtökön épp akkor bukott le, amikor átvette a 200 eurónyi csúszópénzt.

Pénteken több személyt is bekísértek kihallgatásra a törvényszék melletti ügyészségre, a kihallgatások lapzártánkkor is tartottak még, s hivatalosan meg nem erősített információk szerint a nyomozást kiterjesztik bizonyos személyszállító cégekre, illetve azok alkalmazottaira, ugyanakkor további házkutatások sem zárhatók ki — annál is inkább, mivel a hatóságok nemcsak csúszópénzek elfogadása okán vizsgálódnak, hanem informatikai csalás, hamis dokumentumok aláírása és hamis nyilatkozatok ügyében is.

Az üggyel — vagyis inkább botránnyal — kapcsolatban a Máramarosszigeti Határrendészeti Felügyelőség (amelynek fennhatósága alá tartozik a szatmári s így értelemszerűen a petei határrendészeti egység is) rövidke közleményt adott ki, amelyben egyrészt elítéli kollégái tetteit, másrészt teljesen el is határolódik tőlük, s mint a közlemény fogalmaz: amennyiben a nyomozóhatóság vádjai beigazolódnak, a 360/2002-es törvénynek megfelelő intézkedéseket foganatosít az érintettekkel szemben. SZFÚ

 

 

 

 

Többkilométeres kamionsorok alakultak ki a román-magyar határ romániai oldalán
Többkilométeres kamionsorok alakultak ki kedden a román-magyar határ romániai oldalán - közölte a román határrendészet.
Hamis zöldigazolvánnyal akartak hazajönni
November 19-én hajnalban, 3 óra 30 perc körül akart belépni Románia területére egy osztrák rendszámú gépkocsiban az a háromfős (férj, feleség és nagykorú fiúgyermek) Szatmár megyei család, amely a jelen pillanatban vörös zónás besorolású Ausztriából érkezett haza.
Csomagokat szállítottak — meg egy „kis” cigit
A mikrobusz rakterének tüzetes átvizsgálásakor a kolozsvári vámügyőrség munkatársai öt fémpanelben elrejtve 1360 doboz, fehéroroszországi eredetű cigarettát találtak.
Cookie