×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Egészség

Kell-e szájmaszk a friss levegőn?

2020.07.30 - 13:37
Megosztás:
Kell-e szájmaszk a friss levegőn?
Indokolt lehet a szájmaszk viselése olyan kültéri rendezvényeken, ahol tömeges a jelenlét, és huzamosabb ideig tartózkodnak egymás mellett a lakosok — nyilatkozta érdeklődésünkre dr. Puskás Csaba.

Úgy tűnik, az új koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedésként még nagyobb szigor lesz azokon a területeken, ahol fertőzési gócok alakulnak ki. Itt a megyei katasztrófavédelmi bizottságok elrendelhetik, hogy ne csak a beltéri helyeken legyen kötelező a szájmaszk viselése, hanem az olyan kültéri helyszíneken is, mint például a piacok, üzleti negyedek, sétálóutcák. Sokan felhördültek a hír hallatán, főként azok, akik tagadják a koronavírus-járvány meglétét, illetve nem bírják vagy egyszerűen nem akarják hordani a szájmaszkot.

A legtöbb betegség, beleszámítva a koronavírus-fertőzést is, jelen van akkor is, ha nem produkál tüneteket. Így számos olyan embertársunkkal találkozhatunk nap mint nap, akik bár egészségesnek néznek ki — nem mutatnak tüneteket —, de mégis vírushordozók, és fertőzhetnek. Ha maszkot viselünk közösségi tereken, már van minimum egy védelmi réteg közöttünk és a cseppfertőzés között. Ha az egészségesnek tűnők nem hordanak maszkot, mely megakadályozza, hogy a levegőbe juttassák a vírust, nagyon könnyen és rendkívül gyorsan emberek tömegeit fertőzhetik meg.

Dr. Puskás Csaba szatmárnémeti családorvos szerint elsődlegesen annak kell maszkot hordania, aki fertőzött, hiszen ezzel megóvhatja azokat, akikkel kapcsolatba kerül. Mivel azonban jelenleg nem tudhatjuk, hogy ki fertőzött és beteg, hiszen lehet valaki tünetmentes hordozó vagy olyan is, aki már beteg, de még nem jelentkeztek nála a tünetek, ezért mindenki fertőzöttnek tekinthető. A maszkviselés tehát egy észszerű döntés, főként zárt helyeken, és éppen ezért ajánlatos mindenkinek használnia a szájmaszkot, hiszen jelen helyzetben sajnos nem lehet biztosan tudni, hogy ki hordozó és ki nem az.

A családorvos szerint a nyílt helyeken, közterületeken is indokolt lehet a maszkviselés, amennyiben tömeges a jelenlét — például egy előadás, koncert során, ahol az emberek huzamosabb ideig állnak egymás mellett, de akár sorban álláskor is, még ha friss levegőn is vagyunk.

Ami pedig a maszkban való lélegzést illeti, az elmúlt hetekben számtalan szakember a „saját bőrén” igyekezett bebizonyítani, sokan videókkal is, hogy a szájmaszk viselése nem okoz oxigénhiányt, bár valóban kellemetlen lehet, főként azoknak, akik nincsenek hozzászokva. Erre szükség is volt, mert makacsan tartja magát az álhír, hogy a maszkok nem egészségesek, mert az ember a saját kilélegzett szén-dioxidját szívja vissza belőlük, és egyébként is, nem jut elég oxigénhez az agy.

Bumbuluţ Krisztina

 

Újabb szigorítások jönnek
A Covid-19-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről számolt be Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője a péntek délutáni kormányülés után.
A CNSU javasolja a védőmaszk viselésének kötelezővé tételét zárt és nyílt közterületen egyaránt
Határozatot fogadott el pénteken az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott újabb intézkedésekről. Ezeket a kormánynak is jóvá kell még hagynia.
Horribilis összegekbe kerül
A koronavírus-fertőzésben szenvedő betegek kórházi kezelése horribilis összegekbe kerül. Csak Szatmár megyében egy nap alatt közel félmillió lejbe került a beutaltak ellátása.
Cookie