×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Kelemen Hunor: Nincs ok pánikra!

2022.09.21 - 18:23
Megosztás:
Kelemen Hunor: Nincs ok pánikra!
Készül a sürgősségi rendelet, amely vagy árstopot vezet be, vagy kompenzációt nyújt a tűzifa árához
A kormány ezen a héten is foglalkozott az energiaárak kérdésével. Az előttünk álló tél nehéz lesz, az energiaválság világszerte nehézségeket okoz, erre próbálunk felkészülni. Mindent megteszünk azért, hogy a lakosság, a családok a körülményekhez képest elfogadható árakkal tudják átvészelni a telet. — fogalmazott Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

„Nincs ok pánikra! Nem lesznek olyan döntések, szabályozások, amelyek korlátoznák a földgáznak, illetve a villamos energiának a használatát a háztartási fogyasztók, közintézmények, közüzemek számára. A legfelelősségteljesebben kell azt állítanunk, hogy ugyan a nehézségekhez mi hozzászoktunk, de biztos vagyok abban, hogy minden egyes személy, család ezt a telet is az állam segítségével viszonylag elfogadható, az adott körülményekhez, az adott kontextusban elfogadható árakkal tudja átvészelni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a 10 perc Bukarest e heti adásában.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy a lakosság továbbra is részesül az elektromos áramra és a földgázra már bejelentett kompenzációban. „Lesz kiegészítés viszont, ami a közüzemi díjakat védené. A vízszolgáltatásra és a csatornadíjakra, a csatornahálózat működtetésére is fordítana költségvetési támogatást a kormány, hasonlóképpen a nagyvárosok közszállításában is szükség van kompenzációra, hogy a díja ne nőjön” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Támogatás a fafűtésnek is

Az RMDSZ javaslatára a fával vagy faalapú tüzelőanyaggal való fűtést is támogatásban részesíti a kormány. Kelemen Hunor szerint a következő tíz napban elkészül az a sürgősségi kormányrendelet, amely vagy árstopot vezet be, vagy kompenzációt nyújt a tűzifa árához mindazok számára, akik nyugtával igazolják a tűzifa vásárlását.
A koalícióban döntés született arról is, hogy az üzemanyagárakra vonatkozó kompenzációt október elsejétől meghosszabbítják. Az RMDSZ javaslata az volt, hogy hat hónapon át a motorinára és a benzinre is maradjon meg az árkompenzáció. A végleges döntés a jövő heti kormányülésen születik meg.

Romániát közvetlenül nem fenyegeti veszély

A kormányzati tájékoztatóban Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő részleges mozgósítást rendelt el szerda reggel. A miniszterelnök-helyettes szerint ez egyértelműen a háború elhúzódását vetíti előre. Az RMDSZ elnöke ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy a békének nincs alternatívája, el kell ítélni minden agressziót, minden olyan cselekedetet, ami emberi életekbe, az emberi alkotások elpusztításába, az emberi közösségek elpusztításába torkollik. „Romániát közvetlenül nem fenyegeti veszély, viszont Közép- és Kelet-Európában, mindenhol az európai államokban a lakosság sajnos megfizetik ennek az esztelen és értelmetlen háborúnak az árát” – zárta gondolatát.

Hírszerkesztő

Szijjártó: egy minél jobb magyar – román kapcsolat kell
A lehető legjobb kapcsolatokat kell fenntartani a szomszédos országokkal, ez ugyanis hasznára válik a határon túli magyar közösségeknek is, ami jól látható Magyarország és Románia esetében is – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Újraindul az RMDSZ elnöki tisztségéért Kelemen Hunor
Újabb elnöki mandátumra pályázik a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) áprilisi tisztújító kongresszusán Kelemen Hunor - jelentette be pénteken a Szövetséget 12 éve vezető politikus.
Gyalázatos döntés!
Rég látott - olvasott vehemenciával és felháborodással kelt ki Ausztria elutasító, „észérvektől mentes, erkölcstelen” szavazata ellen Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.