×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Kelemen Hunor: Az utóbbi 20 év legjobb választási eredményeit értük el – Csángóföldön is

2024.06.10 - 17:45
Megosztás:
Kelemen Hunor: Az utóbbi 20 év legjobb választási eredményeit értük el – Csángóföldön is
A 2004 óta eltelt húsz év legnagyobb sikerét érte el az RMDSZ, ami az erdélyi magyar emberek sikere – mondta Kelemen Hunor kolozsvári sajtónyilatkozatában. Az RMDSZ EP-jelöltlistáira 566 000-en voksoltak (6,5 százalék), tehát a szövetség két európai parlamenti képviselőt küldhet Brüsszelbe, emellett 199 polgármesteri és 4 megyei tanácselnöki tisztséget tudhat magáénak.

Történelmi győzelmet aratott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a vasárnapi választásokon - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor.
Az RMDSZ elnöke kijelentette, a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján az RMDSZ EP-jelöltlistáira 566.000-en voksoltak (6,5 százalék), tehát a szövetség két európai parlamenti képviselőt küldhet Brüsszelbe.

Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta: az RMDSZ-nek biztosan van 199 polgármestere és további négy olyan jelölt, aki bár függetlenként indult, de az RMDSZ támogatását élvezte, emellett a szövetség megőrizte mind a négy — Szatmár, Maros, Hargita és Kovászna — megyei tanácselnöki tisztségét.
Mint mondta, vannak olyan települések, ahogy az RMDSZ kétharmadot, sőt akár háromnegyedet is szerzett a helyi tanécsban, de olyan is van, ahol kizárólag RMDSZ-es tanácsosok kerültek be a testületekbe — mint például Pusztadarócon. „Ezt a megerősítést látva azt kértem, nem maradt már hátra, mint a közösség szolgálatába állni és dolgozni” – fogalmazott.

Sikerült nagy fölénnyel győzni Szászrégenben, visszaszerezni Margittát; Brassó megyében 7 százalékkal visszajutottak a megyei tanácsba, Beszterce-Naszód megyében pedig mind a megyei, mind a helyi tanácsba bejutottak, Máramarosban négy év után visszajutottak a megyei tanácsba és megtartották azokat a településeket — Koltót és Hosszúmezőt — , amelyeket eddig is vezettek. Nagybányán a harmadik tanácsosi mandátum is körvonalazódik, Máramarosszigeten két RMDSZ-es tanácsos lesz, Vajdahunyadon ugyancsak visszajutottak a tanácsba két tanácsossal, Déván is emelkedett a tulipános tanácsosok száma, Szeben megyében pedig négy év után Medgyesen, Vízaknán és Balázstelkén is sikerült bekerülni a döntéshozó testületbe. Kolozs megyében Aranyosgyéresen sikerült bejutniuk a helyi tanácsba, Temesváron pedig koalícióban bejutottak a városi tanácsba.

Csángóföldi sikerek

A szövetségi elnök külön kiemelte a Bákó megyei sikereket — nem véletlenül: a történelemben először több olyan község (Ferdidándújfalu, Porincsel, Klézse, Perzsol) önkormányzatába is sikerült bekerülni, ahol korábban soha nem volt képviselője a moldvai csángóknak. Gyimesbükkön jelentős fölénnyel újrázott az eddigi polgármester, és a csángók lakta legkeletibb községben Gajcsányán, a történelem során első alkalommal lett magyar polgármester a fiatal Gal Alina személyében — a fiatal, Londonban mesterizett közgazdász 38,16 százalékkal nyert a 2467 lakosú községben, akik közül 286-an vallották magukat magyarnak.

Hírszerkesztő